Foto: Shutterstock, Petar Aleksić

PROPIS

KADA KRENETE U PENZIJU IMATE PRAVO NA POSEBNU ISPLATU: Evo koliko ona iznosi u dinar, neke gazde časte i preko toga

Penzioner

Zaposleni koji trenutno ispunjavaju uslove za odlazak u penziju imaju zagarantovano pravo na otpremninu u visini dve prosečne zarade, što u ovom trenutku iznosi 276.664 dinara.

Prema Zakonu o radu poslodavac je dužan da zaposlenom koji podnese zahtev za odlazak u penziju isplati otpremninu koja je ista za sve bez obzira da li će primati starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju. Taj novac bi trebalo da im posluži da premoste period dok čekaju na isplatu prve penzije.

foto: Shutterstock

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ističu za Kurir da visina otpremnine pri odlasku u penziju ne zavisi od godina provedenih u radnom odnosu.

- Ukoliko je razlog za prestanak radnog odnosa, odlazak u penziju (starosnu, invalidsku, porodičnu penziju), zaposleni ima pravo na otpremninu za odlazak u penziju u skladu sa članom 119. stav 1. tačka 1) Zakona o radu. Članom 119. stav 1. tačka 1 Zakona o radu , propisano je da je poslodavac dužan da zaposlenom isplati otpremninu pri odlasku u penziju u skladu sa opštim aktom, najmanje u visini dve prosečne zarade. U skladu sa stavom 3. istog člana, pod prosečnom zaradom iz stava 1. tačka 1 ovog člana, smatra se prosečna zarada u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku (prosečna zarada u Republici Srbiji za maj mesec 2024. godine iznosi 138.332). Prema tome, zaposlenom koji odlazi sada u penziju pripada otpremnina u iznosu od 276.664 dinara - objašnjavaju u resornom ministarstvu.

ŠTA TREBA ZNATI O OTPREMNINI: - Pravo na istu otpremninu imaju svi bez obzira koju vrstu penzije će primati

  • Poslodavac je dužan da zaposlenom isplati otpremninu pri odlasku u penziju u visini od najmanje dve prosečne zarade
  • Zaposleni ne može da se odrekne otpremnine pri odlasku u penziju
  • Otrpemnina nije uslovljena vrstom radanog odnosa (na neodređeno i određeno vreme)
  • Zaposleni ima pravo na otpremninu pri odlasku u penziju nezavisno od načina prestanka radnog odnosa (sporazumno ili otkazom sa njegove strane)
  • Pravo na otpremninu ne mogu da ostvare lica angažovana po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu itd.
  • Zaposleni koji je dobio otpremninu zbog odlaska u penziju (npr. vojni penzioneri) nema pravo da mu se ona ponovo isplati ukoliko je nakon penzionisanja bio zaposlen.
  • Otpremnina kao novčano potraživanje zastareva u roku od tri godine od nastanka obaveze

Osim stalno zaposlenih pravo na otpremninu pri odlasku u penziju imaju i zaposleni na određeno vreme.

foto: Nenad Kostić, Shutterstock

- Ugovor na određeno vreme predstavlja radni odnos, te ukoliko u toku trajanja navedenog ugovora zaposleni stekne uslov za odlazak u penziju ima pravo na otpremninu u skladu sa članom 119. stav 1. Zakona o radu - naglašavaju u tom ministarstvu.

Iako Zakon o radu predviđa da je poslodavac dužan da zaposlenom koji odlazi u penziju isplati dve prosečne zarade ovaj iznos može biti i veći ako je to poslodavac propisao Pravilnikom o radu ili Kolektivnim ugovorom.