Foto: Shutterstock

SVETSKE CENE PŠENICE PALE NA NAJNIŽI NIVO OD SEPTEMBRA 2020. GODINE: Francusku očekuje najgora žetva za više od 40 godina

InfoBiz

Cene pšenice su pale na najniži nivo od septembra 2020. godine, konkretno na 5,20 dolara za bušel (27,2 kg) pre svega zbog uticaja mogućeg štrajka železničara u Kanadi i optimističnih prognoza proizvodnje u Ukrajini.

Mogućnost štrajka železničara u Kanadi naveo je poljoprivrednike da prodaju svoju pšenicu unapred kako bi izbegli očekivane probleme sa transportom, a očekuje se da će zemlja proizvesti oko 25,3 miliona tona u sezoni 2024/ 2025, prenosi portal Trejding ekonomiks.

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) je povećalo svoje prognoze za ukrajinsku proizvodnju pšenice, za 10,8 odsto na 21,6 miliona tona, a očekivani rast snabdevanja je dodatno snizio cenu pšenice.

Situacija u Evropi nije tako dobra, a Francusku prema prognozama očekuje najgora žetva za više od 40 godina.

Francuska proizvodnja pšenice bi u sezoni 2024/25 mogla da padne na 25,2 miliona tona, što je za 27 odsto manje u odnosu na petogodišnji prosek, objavila je nedavno analitičarska agencija Argus.

Neprekidne kiše, nedostatak sunca i niske temperature koje pogoduju bolestima uticale su na prinose i kvalitet useva u većini francuskih regiona gde se uzgaja pšenica, prenosi Blumberg.

Svetske cene pšenice na robnoj berzi u Čikagu su uprkos pesimističnim izgledima u Francuskoj i nešto manjem rodu u Rusiji već duže vreme drže na niskom nivou pošto je tržište dobro snabdeveno pšenicom iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kurir.rs/telegraf