Foto: Shutterstock

TEMU KUPCI NA METI LAŽNIH PORUKA? Trenutak nepažnje vam može napraviti problem - sve počinje NA OVAJ NAČIN - ne nasedajte!

InfoBiz

Kupovina na platformi Temu postaje sve popularnija u Srbiji, ali sa njenim rastom dolazi i sve veći broj prevara. Na internetu su se pojavile grupe građana koje kupuju preko ove popularne aplikacije, a jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja u ovim grupama jeste da li je Temu siguran za online kupovinu i plaćanje. U Fejsbuk grupama, korisnici iz Srbije često dele svoja iskustva sa kupovinom, dostavom, plaćanjem i kvalitetom proizvoda sa Temu sajta. Međutim, ponekad se dogodi da neko od korisnika primi sumnjivu SMS poruku ili imejl u kojem se traži dodatno plaćanje za preuzimanje paketa ili unošenje finansijskih podataka.

Mnogi korisnici prijavljuju da dobijaju sumnjive SMS poruke i e-mailove, u kojima se traži dodatno plaćanje ili potvrda adrese putem linka. Upravo ovakve poruke, koje često izgledaju kao da su poslate od strane poznatih online prodavnica ili Pošte Srbije, predstavljaju ozbiljan rizik za prevaru.

Jedna od najčešćih lažnih poruka glasi: „Vaš paket je stigao na skladište i ne može biti dostavljen zbog nepotpune informacije o adresi. Molim vas, potvrdite vašu adresu na sledećem linku.“ Ove poruke, koje su često potpisane kao Pošta Srbije, samo su jedan od primera prevara koje ciljaju nepažljive korisnike. Iz Pošte Srbije upozoravaju da se radi o prevari i savetuju da ovakve poruke ignorišete.

foto: Privatna Arhiva

Ukoliko primite ovakvu poruku, važno je da je ne otvarate niti unosite svoje podatke. Stručnjaci preporučuju da, u slučaju da ste ipak kliknuli na link, odmah obavestite svoju banku i prijavite slučaj nadležnim organima, poput Tužilaštva ili Odeljenja MUP-a za visokotehnološki kriminal. Na prvi pogled, lako je primetiti da brojevi sa kojih stižu sumnjive poruke nisu brojevi Pošte Srbije. Ako pažljivo pogledate pozivni broj, često ćete videti da dolazi iz zemalja poput Maroka ili Indije, što je jasan znak da poruka nije legitimna.

foto: Privatna Arhiva

Platforma Temu nikada ne šalje takve poruke korisnicima. Status svojih narudžbina proveravajte direktno na zvaničnom sajtu ili aplikaciji. Ukoliko imate bilo kakve sumnje, najbolje je obratiti se korisničkoj podršci Temu sajta putem chata, gde će vam brzo pružiti sve potrebne informacije. Kako bi se izbegli problemi i moguće prevare, ključ je u opreznosti. Ignorišite sumnjive poruke, ne unosite svoje podatke na neproverenim linkovima, i redovno pratite status svojih narudžbina na zvaničnim sajtovima. Ako ste primili sumnjivu poruku, prijavite je nadležnim organima kako biste zaštitili sebe i druge korisnike.