Foto: Tihomir Ilić

SPECIJALNE MAŠINE ISPITUJU TLO U POTRAZI ZA DRAGOCENIM LITIJUMOM: Iskopavanje na krajnjem istoku Francuske uskoro počinje

InfoBiz
> 08:58h

U severnom Alzasu, francuska kompanija sprovodi studiju tla u potrazi za izvorima litijuma. Koristeći senzore, inženjeri izvode ultrazvučno skeniranje podzemlja. Cilj je ispitati geološki sastav i odrediti najbolja mesta za ugradnju litijumskog bušenja.

Neophodan za proizvodnju baterija za pametne telefone, ili baterija za električne automobile, litijum bi uskoro mogao da se ekstrahuje u Alzasu. Do sada je uglavnom dolazio iz rudarskih ležišta u Južnoj Americi ili Australiji. Može se naći i u podzemnim vodama, litijum je veoma rastvorljiv.

Još uvek smo u prvoj fazi ka alzaškom litijumu da bismo odredili optimalnu lokaciju za bušenje. Od 2022. godine kompanija Lithium de France, sa sedištem u Bišvileru, sprovela je tri ultrazvučne kampanje podzemlja u severnom Alzasu. Prvi se dogodio u blizini Surburga i Bešdorfa, drugi u oblasti Pehelbrona.

foto: Promo

Treći je još uvek u toku i to je teritorija Hagena koja je prošarana ovim malim narandžastim i zagonetnim kutijama. To su geofoni, senzori, strateški postavljeni na svakih 30 metara širom šume i grada.

Na isti način kao i ultrazvuk koji se šalje tokom ultrazvučnog skeniranja, šalju se talasi.

Povoljan geološki profil

Zemljišta u dolini Rajne, posebno ona u Bas-Rin, kombinuju karakteristike povoljne za prisustvo litijuma. Granitna podloga koja obezbeđuje prisustvo određenih stena, tanak sloj zemlje koji izaziva visoke temperature blizu površine i prisustvo vode koja rastvara stenu da bi se napunila litijumom.

- Zahvaljujući prvim kampanjama uspeli smo da dobijemo detaljnu 3D mapu podzemlja. Stoga možemo da definišemo područja u kojima se nalazi geotermalni fluid iz kojeg ćemo izvlačiti toplotu, zatim litijum.“

Dve muve jednim udarcem.

- Topla voda se diže iz podzemlja, prolazi kroz set izmenjivača. S jedne strane, kalorije će se povratiti. S druge strane, voda će proći kroz litijumski filter i zatim se ponovo ubrizgati u isto okruženje iz kojeg je došao - objašnjava Ksavier Georke, menadžer razvoja. Identifikovana je oblast u Švabvilu. Projekat bušenja za ovo područje ispituju državni organi. Početak aktivnosti planiran je za kraj 2026. godine.

Oporavljena toplota

Šta učiniti sa ubranom toplotom i litijumom? Toplotna energija će se prenositi u okolnu mrežu za transport toplote.

- Radimo sa zajednicom opština i poljoprivrednom komorom. Već postoje zahtevi farmera, ili uzgajivača ribe, na primer, koji žele da dekarbonizuju svoju potrošnju toplote - objašnjava Žan-Žak Graf, direktor geotermalne energije.

foto: Shutterstock

Litijum će biti prečišćen i potom poslat u fabrike za proizvodnju baterija.

- Biće ih sve više u Evropi. Nezavisnost litijuma je jedan od ciljeva Evropske unije - dodaje on.

Na strani proizvođača telefona i automobila takođe postoje zainteresovane strane. Za Lithium de France, prvi kupac je niko drugi do kompanija Reno.

Zelenija tehnika ekstrakcije Vađenje litijuma iz podzemnih voda ima ekološku prednost. Zahteva 300 puta manje vode od nekih američkih ekstrakcija i beskonačno manje CO2 od površinskih kopova. Za Žan-Žak Grafa, nema brige o količini litijuma koja je dostupna pod našim nogama.

- Procenjuje se da se litijum ne regeneriše, ali planiramo da izvučemo oko 150 mg po litru vode koja je izašla, to je mala količina. Imamo između 30 i 50 godina eksploatacije pre nego što se litijum iscrpi u zemljištu.

Sledeća kampanja će se održati do septembra u Suflenhajmu.

biznis.kurir.rs/France3-regions

Bonus video: