Foto: Shutterstock

plaća li se i pdv?

KOLIKO ĆETE STVARNO PLATITI ŠNALE I OSTALE DŽIDŽA-BIDŽE SA TEMUA: Kako se obračunava carina za robu do 50€, a kako za onu od 100

Novčanik
> 08:31h

"Temu" je i kod nas prisutan agresivnim reklamama, a aplikaciji ne odolevaju im ni mladi, ni stariji.

Samo u junu ova aplikacija je instalirana više od 50 miliona puta širom sveta. I dok mnogi kritikuju ovakav način poslovanja, osnivač Temua postaje najbogatiji Kinez.

Roba se svakodnevno šalje za Srbiju, a uglavnom je reč o potrepštinama za kuću, ali i nakitu, garderobi, aksesoru.

Koliko se plaća carina u Srbiji?

Carina u Srbiji se ne plaća za pakete do 50 evra. Preciznije, pošiljke male vrednosti, manje od 50 evra, ako se naruče preko interneta od pravnog lica, plaća se PDV.

Temu paketi kad stignu u Srbiju prvo idu na carinsku inspekciju, a onda ih preuzme Pošta Srbije za isporuku na vašu adresu. Kako piše na zvaničnom sajtu Carine Srbije, uvozne dažbine mogu uključivati carinu i PDV.

PDV se plaća i na pošiljke koje su ispod 50 evra, a na pakete čija vrednost prelazi 50 evra, dodatno se plaća i carina.

foto: Shutterstock

Dosadašnja iskustva kupaca iz Srbije su da se paketi koji stižu od Temu retko carine niti se traži plaćanje PDV-a.

Naime, ukoliko ste preko interneta naručili nešto što košta manje od 50 evra, bez obzira na malu vrednost robe, platićete PDV od 20 odsto od ukupne vrednosti, ako na primer na pošiljci stoji PDV 200 dinara, to znači da je obračunat porez od 20 odsto na pošiljku čija je vrednost 1.000 dinara, to jest oko 8,5 evra. Istovremeno, rubrika u kojoj piše carina će biti prazna, jer nju ne plaćate .

foto: Shutterstock

Kada pošiljka sa Temu stigne u Srbiju, carinska služba procenjuje njenu vrednost i utvrđuje da li je potrebno platiti carinu i PDV. Ukoliko je to neophodno, dobićete obaveštenje o iznosu carinskih dažbina koje treba platiti pre nego što pošiljka bude dostavljena. Plaćanje se obavlja prilikom preuzimanja pošiljke, najčešće putem poštanske službe koja vrši dostavu.

Na primer, ako naručite proizvod vredan 100 evra sa Temu, računica bi bila sledeća:

Vrednost robe: 100 evra

Carina (npr. 10%): 10 evra

PDV (20% na 110 evra): 22 evra

Ukupni dodatni troškovi: 32 evra

Dakle, ukupna cena koju ćete platiti za narudžbinu od 100 evra biće 132 evra.

foto: Shutterstock

Kada kupujete sa platforme Temu, najčešće su carini podložni proizvodi koji dolaze iz kategorija elektronike, odeće, obuće, i dodatne opreme. Elektronski uređaji često imaju carinske stope od 5% do 10%, dok odeća i obuća obično između 5% i 15%.

Inače, istraživanje magazina Wired otkriva da Temu gubi u proseku 30 dolara po porudžbini, ali kompanija ipak ostvaruje profit, uprkos niskim profitnim marginama, pa je pitanje kako im se isplate tako niske cene. Doduše, često je u sredini i ona "koliko para, toliko muzike".

Kurir.rs/Blic

Bonus video: