Foto: Stefan Jokić

DEVIZNE REZERVE CENTRALNE BANKE NA REKORDNOM NIVOU! U odnosu na kraj juna povećane za 606,8 miliona €

InfoBiz

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula 2024. godine su iznosile 28.113,3 miliona evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi posmatrano krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine). U odnosu na kraj juna povećane su za 606,8 miliona evra.

Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 185,9 odsto i 7,4 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju jula dostigle su najviši nivo krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine) i iznosile su 23.913,3 miliona evra. U odnosu na kraj juna povećane su za 642,9 miliona evra.

Najveći prilivi u devizne rezerve u julu ostvareni su po osnovu intervencija Narodne banke Srbije, u iznosu od 465,0 miliona evra. Ovaj iznos rezultat je priliva deviza u iznosu od 240,0 miliona evra po osnovu kupovine deviza obavljene tokom poslednja dva radna dana juna, a čije saldiranje je realizovano početkom jula (uobičajeno saldiranje intervencija dva radna dana nakon zaključenja transakcije), kao i neto kupovine deviza tokom jula u iznosu od 225,0 miliona evra. Prilivi su ostvareni i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 159,6 miliona evra.

foto: Arhuva

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi realizovane neto razduženjem države na ime deviznih kredita u iznosu od 48,7 miliona evra i odlive po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 90,5 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 121,4 miliona evra, koji je u najvećoj meri posledica povećanja cene zlata za oko 4,1%, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,3% na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 859,2 miliona evra i bio je za 245,8 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.813,1 milion evra.

U julu vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1%. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto kupila 225 miliona evra, a od početka 2024. godine 1.555 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Biznis.kurir.rs