Foto: Shutterstock

kurir televizija

DA LI ĆE PAD NEMAČKE EKONOMIJE UTICATI NA SRBIJU? Eksperti: Zatvoreno je preko 11.000 preduzeća! TREBAMO LI BRINUTI?

InfoBiz

Nemačka ekonomija, već suočena sa ozbiljnim problemima, ponovo je u fokusu javnosti. Proizvođač kamiona i autobusa "Daimler Truck" najavio je skraćivanje radnog vremena i zamrzavanje zapošljavanja u svojim fabrikama zbog smanjene potražnje u Evropi i Aziji.

Ovi problemi dodatno se pogoršavaju odlukama brojnih nemačkih firmi da uđu u stečaj, čime se povećava zabrinutost o daljem razvoju situacije.

Nenad Jevtović, iz Instituta za razvoj i inovacije, u emisiji Puls Srbije istakao je da, uprkos ekonomskim problemima u Nemačkoj, srpski radnici ne treba da brinu za svoje poslove.

- Naši radnici će trebati Nemačkoj ne samo sada, nego i u budućim decenijama koje dolaze - rekao je Jevtović. On je dodao da, iako Nemačka ima problema sa ekonomskim rastom, nezaposlenost nije značajno porasla. Naprotiv, postoji velika potreba za radnom snagom, što je pokazano i kroz najnovije promene u zakonima o imigraciji.

foto: Kurir televizija

Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, naveo je da je Nemačka ekonomija u stanju usporavanja koje traje od 2018. godine.

- Nemačka se suočava sa problemima zbog svog učešća u sukobima u Ukrajini i zatezanjem odnosa sa Rusijom, što je dovelo do recesije - rekao je Bušatlija. On je naglasio da su troškovi energije porasli, što dodatno opterećuje nemačku privredu.

foto: Kurir televizija

Bušatlija je istakao da se smanjenje zaposlenosti u Nemačkoj može očekivati, posebno zbog zatvaranja velikih preduzeća.

- U prvih šest meseci ove godine, u Nemačkoj je zatvoreno preko 11.000 preduzeća, što je mnogo više od broja novih start-upova - rekao je Bušatlija.

Bušatlija je naglasio da će pad nemačke ekonomije uticati i na Srbiju, posebno kroz smanjenje doznaka koje šalju radnici iz Nemačke.

- Doznake su značajan deo našeg izvoza, i njihovo smanjenje će negativno uticati na bruto domaći proizvod Srbije - objasnio je.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: