Foto: Shutterstock

NASTALA PANIKA ZBOG POVLAČENJA OGROMNOG BROJA PROIZVODA: Evo šta se krije iza toga i zašto je roba u tolikoj meri neispravna!

InfoBiz
> 12:17h

Sve češće povlačenje proizvoda je problem sa kojim se suočavaju čak i najveći trgovinski lanci širom sveta poput "Volmarta".

Kao najčešći razlozi povlačenja sa tržišta se navode rizik po zdravlje i bezbednost potrošača. Kad je reč o hrani, to znači prisustvo salmonele, aflatoksina, listerije i sličnih štetnih supstanci, a neretko se desi da u proizvodu bude pronađen ostatak metala, drveta ili plastike.

Propusti su sastavi deo poslovanja, činjenica je da ih ima u svakoj industriji, ali bezbednost definitivno mora da bude glavni postulat svih proizvođača. Svedoci smo da na tržištu Srbije, kao i u celom regionu, gotovo svakodnevno bude povučen neki proizvod.

- Proizvodi kojima je upitna ispravnost ne bi smeli da izađu iz fabrike, samim tim dolazimo do zaključka da se ne vrši dovoljna kontrola proizvoda. Obaveza svakog proizvođača je da se sprovede kontrola ispravnosti i bezbednosti svakog proizvoda pre napuštanja fabrike - istakao je Marko Dragić, pravni savetnik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.

foto: Shutterstock

Dodao je da, ukoliko su proizvodi iz uvoza, obaveza uvoznika jeste da uradi dodatnu kontrolu u skladu sa Pravilnicima koji se primenjuju u Srbiji.

- Ukoliko se utvrdi da proizvod ima neki nedostatak, procedura nalaže da mora da se povuče ceo serijski kontigent tog proizvoda - jasan je sagovornik.

Sve kreće od proizvodnje

Prema Dragićevim rečima, najčešći uzroci povlačenja proizvoda su propusti nastali u proizvodnji od strane zaposlenih lica, ali tu nije kraj.

- Otvara se niz sumnji kada vidimo da je povučen neki proizvod, da li se dovoljno vrši kontrola, na koji način se vrši, i da li zaista treba da verujemo svemu što vidimo na deklaraciji proizvoda kada je naznačeno da je određena laboratorija kontrolisala proizvod - kaže Dragić.

Dakle, pojačana pažnja prilikom kupovine može sprečiti negativne scenarije. Ali, kada odjekne vest da se povlači nešto što smo nedavno kupili ili planiramo da kupimo, ne bude svejedno.

foto: Shutterstock

- Konkretnih i pojedinačnih prigovora nemamo, nego uopšteno se potrošači raspituju za svoja prava kada vide u medijima da je neki proizvod povučen, plaše se za bezbednost i zdravlje dece ukoliko se radi o proizvodima za decu, jer su deca jedni od ranjivih potrošačkih grupa - naveo je Dragić.

Neophodna veća kontrola

- Uopšteno, bezbednost proizvoda je osetljiva tema, a sve iz razloga što nema dovoljno kontrole prilikom uvoza proizvoda, (kada pričamo o proizvodima iz uvoza) Uprava carine nema nadležnost da kontroliše sve što ulazi u zemlju, već isključivo ukoliko se pojavila sumnja onda se uzima samo uzorak i vrši se dodatna kontrola. Dok inspekcija ima nadležnost da vrši detaljnu kontrolu, s toga ovom prilikom upućujemo apel da se pojača kontrola proizvoda prilikom uvoza - zaključio je naš sagovornik iz Udruženja za zaštitu potrošača.

Sendviči, viršle, sokovi...

Među povučenom robom u Srbiji se poslednjih meseci mogao videti, na primer, blender robne marke VITA-MIX ili odeća za decu i igračke iz Pepka, dok su sa tržišta Hrvatske povučene goveđe kocke za supu, sendvič sa pilećim prsima i sok od paradajza, a u Nemačkoj su, primera radi, nedavno povukli zalihe dečije hrane brenda Hipp.

foto: Olga Sergeeva / Panthermedia / Profimedia

Letnje temperature su pogubne za brojne namirnice, što pokazuje slučaj gorepomenutom američkim trgovačkim gigantom. Sladoled, kafa i viršle povučeni su još ranije povučeni sa polica u njihovim prodavnicama, a sada je Uprava za hranu i lekove (FDA) najavila povlačenje još svežih proizvoda, tako da je konačna cifra 27.

Proizvodi su distribuirani u 17 država i, pored "Volmarta", prodavani su u maloprodajnim objektima kao što su "Aldi i Kroger".

FDA je saopštila da nije prijavljena nijedna bolest u vezi sa mogućom kontaminacijom, a ista situacija je i u Srbiji. Moglo bi se zaključiti da je pravovremeno reagovanje trgovina i sklanjanje sporne robe iz prodaje urodilo plodom, ali opreza nikad nije dosta.

BiznisKurir/B92/Blic

Bonus video: