Foto: Shutterstock

OVA BANJA BILA JE FAVORIT BIVŠE JUGE: Voda u njoj proglašena je za najkvalitetniju, a smeštaj se izdaje za nešto više od 2.000 RSD

Novčanik
> 10:13h

Na ovu banju smo skoro svi zaboravili, a jedna je od najlekovitijih i najlepših banja u celoj Srbiji. U prilog tome govori i to da je voda iz ove banje proglašena za najkvalitetniju u Jugoslaviji. Radi se o Tularskoj Banji, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Tularska banja nalazi se u opštini Medveđa, nedaleko od Leskovca. Ime je dobila po selu Tulare. O njenim lekovitim svojstvima govorili su i stari Rimljani, jer je na ovom prostoru davno postajao znameniti grad, prestonica cara Justinijana.

Na području ove banje otkrivena su dva izvora 2012. godine, kada su geolozi vršili ispitivanje tog terena. Nalaze se na dubini od šest stotina metara. Banja ima kiselu i hladnu vodu, a izvori se nalaze na samo dva metra razmaka.

Davne 1932. godine voda iz Tularske banje proglašena je za najbolju vodu Jugoslavije. Jedan izvor tople vode u ovoj banji meštani su nazvali "mali Gajzer", čija temperatura je iznosila 40 stepeni Celzijusovih. Temperatura drugog izvora koji daje hladnu i kiselu vodu je oko 23 stepena.

Kada je 70-ih godina Geo sont iz Skoplja izvodio radove na ovom terenu, bušotine su izazvale da voda presahne. Meštani kažu da je to za sve njih bilo tužno jer su time izgubili veliko prirodno bogatstvo.

foto: Shutterstock

Cene smeštaja u Tularskoj banji

Smeštaj u Tularskoj banji teško je naći, s obzirom da ovaj deo nije turistički razvijen, a nema ni medicinskih objekata, ali pronašli smo nekoliko smeštajnih kapaciteta u blizini ove banje.

Sobe u blizini Tularske banje izdaju se po ceni od 2.550 dinara. Smeštaj se sastoji od kuhinje, kupatila, dnevne sobe, trpezarije. Apartman poseduje terasu, internet i parking.

U ponudi je još jedan pansion sa sličnom cenom. Radi se o dvokrevetnoj sobi sa bračnim krevetom, kuhinjom i dnevnom sobom. Ima i vrt, terasu, kao i internet. Cena smeštaja je 2.300 dinara.

foto: Shutterstock

Šta leči voda iz Tularske banje

Lekovite vode Tularske banje nisu dovoljno iskorišćene. Savremenih turističkih i medicinskih objekata u ovoj banji nema, pa je stanovništvo samoinicijativno koristi za razne bolesti. To su najčešće oboljenja organa za varenje, poremećaja metabolizma, anemičnih stanja i nervnih oboljenja.

Sastav lekovite vode

Analize su ukazale da se u sastavu vode iz Tularske banje o murijatičnom kiseljaku sa povećanim sadržajem natrijuma, kalcijuma, hlora i bromne kiseline.

BiznisKurir/Jugmedia

Bonus video: