Foto: Bolja energija

OBUKAMA DO BOLJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI: Novi softver USAID olakšaće planiranje u opštinama, toplanama i stambenim zajednicama

InfoBiz

U sklopu projekta Amerčke agencije za međunarodni razvoj (USAID) "Bolja energija" u Beogradu je organizovana druga od tri planirane obuke za primenu inovativnog softvera BESTenergIS za lokalne partnere.

Ove obuke omogućavaju učesnicima da savladaju korišćenje softvera BESTenergIS i potpuno shvate njegove prednosti u digitalizaciji energetske efikasnosti (EE) u zgradarstvu. Takođe, obuke pokrivaju planiranje mera EE i obnovljivih izvora energije (OIE), kao i praćenje ušteda energije, novca i smanjenja emisija.

BESTenergIS je napredni informacioni sistem koji korisnicima pruža alate za pravljenje inventara zgrada s njihovim energetskim karakteristikama, simulaciju procene, planiranje mera energetske efikasnosti, kao i praćenje i verifikaciju sprovedenih mera i ostvarenih ušteda.

Softver sadrži klimatske podatke, podatke o insolaciji, nacionalnu tipologiju zgrada i GIS mape, čineći ga sveobuhvatnim alatom za upravljanje energetskom efikasnošću na lokalnom nivou. Obuke su namenjene širokom spektru korisnika, uključujući lokalne samouprave, toplane, upravnike stambenih zgrada, relevantne lokalne organizacije i institucije. USAID-ov projekat "Bolja energija" će nakon obuka obezbediti softversku aplikaciju zainteresovanim lokalnim zajednicama i toplanama, omogućavajući im instalaciju na njihove servere.

Dostupnost softvera online omogućava jednostavan pristup i korišćenje BESTenergIS, čime će se značajno unaprediti upravljanje energetskom efikasnošću i održivim razvojem u njihovim zajednicama. Ovaj projekat predstavlja značajan korak ka unapređenju energetske efikasnosti i promociji održivih praksi u zgradarstvu, doprinoseći boljoj budućnosti za sve.

biznis.kurir.rs