Foto: Ana Paunković, Shutterstock

kurir televizija

PENZIONERI NAŠLI NAČIN DA UŠTEDE STRUJU KOJI JE POTPUNI HIT! Ne moraju da uključuju klimu, a rashlade se i pri tom zabave

Penzioner
> 19:09h

U današnjem izdanju emisije Ni pet ni šest, autorka i voditeljka Jovana Grgurević razgovarala je sa svojim gošćama na temu penzije u Srbiji.

Šta sve utiče na visinu penzije? Da li će januarske penzije biti veće i do 15%? Koliko penzionerima znače povremena povećanja penzija i šta mogu da urade sa tim novcem?

Na ova i druga pitanja odgovarale su Snežana Šantić iz udruženje penzionera Stari grad, Nadežda Satarić iz udruženje AMITY, Smilja Stanković iz udruženja "Mimoza" i Branislava Đurović, generalni sekretar Udruženja sindikata penzionera Srbije.

foto: Kurir televizija

Stanković je navela besplatne aktivnosti penzionera koje oni najčešće upražnjavaju tokom leta:

- Za sada što se besplatnih aktivnosti za penzinonere to je šetnja večernja i jutarnja, zatom ko može na raspolaganju su penzionerske kartice pa mogu da odu na bezen određenim danima uglavnom popodne. To se dosta koristi.

Osim raspoloživih aktivnosti penzioneri se često kako kaže snalaze ne bi li maksimalno smanjili troškove.

- Osim toga ona se i snalaze. Najnoviji hit je da se po ovoj vrućini ide u tržne centre. Klimatizovano je, nagledaš se izgloga, sedneš na neku klupicu i niko te ne dira. U kafiće se ne ulazi jer su tamo cene velike. Ponese se malo vode i tako se ubije jedno dva do tri sata. Njihova računica je da na taj način štede struju, jer ne za to vreme ne moraju da pale klimu kod kuće. Izlazi se i po izletištima kao što je Košutnjak - rekla je Stanković.

Satarić kaže da iz istog razloga naši najstariji građani često koriste javni prevoz.

foto: Kurir televizija

- Ima ih i koji koriste vreme da uđu u gradski prevoz koji je klimatizovan, a i besplatan za penzionere. Neki odlaze u seoske sredine. Tamo nemaju potrebe da uklučuju klimu. Ma koliko toplo bilo, ipak su večeri tamo svežije, a i cene su daleko pristupačnije nego u Beogradu koji je izuzetno skup grad. Kad moraju da kupe neki od poljoprivrdenim proizvoda kupuju ga na licu mesta od samih proizvođača što je i zdravije i jeftinije. Naravno govorim o penzionerima koji su došli iz nekih takvih sredina u gradske, pa imaju mogućnost da se tamo vrate.

Đurović je istakla da postoje mesta za odmor u Srbiji koja nisu toliko skupa, kao i da svako ko ima makar malo mogućnsti treba da ih iskoristi kako bi ih posetio:

foto: Kurir televizija

- Dosta njih se trude da kvalitetno provedsu ove vruće dane. Koriste izlete na mesta kao što su Banja Vrujici ili Banja Vrelo koji nisu toliko skupi. Ja sam recimo obilazila Jagodinu, manastir Ravancu, Vrelo Grze. Biti tamo u onoj šumi to je bila čista milina. Svako ko ima malo mogućosti to treba da iskoristi. Strašno je što smo mi dočekali penziju, a da mnogi od nas ne mogu ni taj jedan takav izlet sebi da priušte i još nećemo uključivati klimu jer troši nogo struje.

Šantić je ocenila da bi najavljeno januarsko povećanje penzije moglo da ode na dugovanja za račune:

foto: Kurir televizija

- Prvo damo državi sve što smo dužni. Država više nije po zakonu da nas opominje. Samo ide kamata ako ne plaćate na vreme. Sami ste dužni da se starate o obavezama prema državi. Pitala sam na opštini Stari grad da li 42.000 ljudi treba da zove nadležne da se raspituje o dugovanjima. Nisu bili oduševljeni pitanjem, samo su rekli: Mi nismo u obavezi da vas opominjemo, a trećeg meseca izvrštelj neće da vas štedi. Povećanje penzije će dosta otići na te dugove.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: