Foto: Shutterstock

OVAJ MODEL AUTOMOBILA JE I DALJE BROJ 1 KOD SRBA: Neki su postali deo imidža, a sniženje cena obradovalo je sve kupce

Novčanik

Najnovija istraživanja pokazuju da su polovni automobili u Srbiji u prvoj polovini 2024. Volksvagen, Opel i Reno najzastupljeniji na tržištu.

Tokom godina, odanost srpskih kupaca nemačkim i francuskim automobilima nije opala. To otkriva studija kompanije za podatke o automobilima karVertikal, koja je utvrdila najčešće proveravane modele automobila u prvoj polovini 2024. godine. Volksvagen, Opel i Reno su najtraženije marke kada su u pitanju polovni automobili.

U prvoj polovini godine, srpski vozači su najviše bili zainteresovani za istoriju automobila Volksvagen Golf – 3,4 odsto svih vozila proverenih na platformi, a zatim slede Opel Astra (3,3), Reno Megane (3,1), Audi A4 (3,1) i Volksvagen Pasat (3,1). U poređenju sa istim periodom 2023. godine, popularnost golfa je opala, jer je pre godinu dana njegov udeo bio 5,9 procenata. Jedini noviteti koji su se ove godine našli u top 10 u Srbiji jesu Citroen C4 i Peugeot 3008.

foto: Shutterstock

- Nemački automobili poput audija i folksvagena su popularni među kupcima, jer vozači veoma cene njihovu pouzdanost, ali ih smatraju i delom svog imidža. Pored toga, ljudi koji razmišljaju o kupovini premijum polovnih automobila svesni su njihove bolje preostale vrednosti u odnosu na novija vozila ekonomske klase - kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile iz kompanije karVertikal.

Peugeot 2008 je doživeo najveći skok u popularnosti u Srbiji

Interesovanje za istoriju modela Pežo 2008 najviše je poraslo čak 66,3 odsto, Mercedes-Benc GLC (54,5 procenata ), Škoda Kodijak (53,5 odsto), Audi ku3 (46,8 procenata) i Pežo 3008 33,5 odsto.

Popularni modeli su često na meti prevaranata. Tržište je puno automobila sa falsifikovanom kilometražom, što kasnije može doneti brojne probleme novim vlasnicima. Praćenje preporuka proizvođača i pravovremeno održavanje postaje pravi izazov kada nije jasno koliko je vozilo prešlo.

Tokom prvih šest meseci 2024. godine, 10,2 odsto svih golfova proverenih na platformi karVertikal u Srbiji imalo je izmenjen čitač kilometara, tako da kupci treba da budu posebno oprezni i izbegnu kupovinu bez provere istorije vozila. Kilometraža drugih popularnih modela takođe se često falsifikuje - Opel Astra (5,8%), Reno Megan (5,6%), Audi A4 (5,1%) i Volksvagen Pasat (4,3%).

foto: Shutterstock

Na skoro svim tržištima se nastavljaju stabilizacija i postepeni pad cena polovnih automobila. Ovo sniženje cena je rezultat oporavka tržišta novih automobila, pošto više nema znatnog kašnjenja u proizvodnji automobila kao što je to bio slučaj pre nekoliko godina. S povećanjem proizvodnje novih automobila raste i ponuda polovnih modela na sekundarnom tržištu.

U zemljama gde su uvedene nove pogodnosti za kupovinu električnih automobila, prodaja ovih vozila je porasla, ali je to samo kratkoročan trend. Dugoročno gledano, tržište električnih automobila će verovatno imati problema, jer se neki proizvođači vraćaju proizvodnji klasičnih automobila.

- Kupci koji su najviše želeli električna vozila već ih imaju, dok drugi ili ne vide potrebu za prelaskom na električna vozila jer nemaju gde da ih pune ili ne mogu da ih priušte - objašnjava Buzelis.

biznis.kurir.rs/Politika