Foto: Kurir TV

BIĆE POSLA ZA SVE, RADNICI IZ INDIJE SVE ZASTUPLJENIJI U SRBIJI! Nedostaje nam 450.000 ljudi u skoro svim grana industrije

InfoBiz
> 11:08h

Radnici iz Indije dobro su se snašli na poslovima u Srbiji. Indijsko-srpska poslovna komora preuzela je inicijativu da se pojednostavi i ubrza procedura njihovog dolaska u Srbiju.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da strani radnici neće ugroziti položaj domaćih, kao i da nam je dodatna radna snaga neophodna za privredni rast.

Najveći broj Indusa u Srbiji su građevinski radnici i vozači u javnom saobraćaju. Ugostitelji ih traže za kuvare i konobare, a domaći poslodavci kažu da Indija ima dobro medicinsko, IT i inženjersko obrazovanje.

Savikes Goel iz Indijsko-srpske poslovne i trgovinske komore navodi da u Srbiji ima oko 10.000 radnika.

"Naredne godine može da očekujemo još toliko, jer imamo manjak radne snage, a mnogo se gradi i proizvodi. Dobili smo više zahteva i za naše inženjere. Prosečna radnička plata je između 500 i 700 evra. Obezbeđen im je smeštaj, a nekima i hrana. Prava i obaveze su im isti kao i domaćim radnicima", rekao je Goel.

Iz Unije poslodavaca navode da žele da dovedu i visokoobrazovanu radnu snagu

"Želimo da dovedemo i visokokvalifikovanu radnu snagu, znamo da su indijski doktori svuda u svetu jako cenjeni i imaju dobru poziciju, ali i pored toga mi želimo da otvorimo vrata i investitorima jer znamo da je Indija vrlo bogata zemlja", istakao je Andreja Brkić iz Unije poslodavaca.

foto: screenshot RTS

Ubrzavanje postupka

Poslodavci traže da se ubrza postupak dobijanja "viza D" i njihovog produžavanja, koja strancima omogućava rad, kretanje i boravak od 90 do 180 dana.

Predlažu i da se produži važenje "testa tržišta rada" koji garantuje da za određeno radno mesto nema domaćih radnika. Država razume potrebe poslodavaca, ali ih poziva da na vreme podnesu dokumenta i bolje se upoznaju sa procedurama.

Milan Bosnić iz Nacionalne službe za zapošljavanje navodi da oni prvenstveno žele da zaštite domaće radnike.

"Prva stvar Nacionalne službe za zapošljavanje i Vlade Republike Srbije je da zaštitimo naše ljude i tržište rada, ali našu državu očekuje mnogo toga – izgradnja Ekspa i svih propratnih projekata. Možemo očekivati priliv strane radne snage kratkoročno, neki će verovatno ostati i dugoročno. Naš posao je da isfiltriramo ono što je najbolje za našu privredu", napominje Bosnić.

Procenjuje se da Srbiji nedostaje 450.000 radnika u gotovo svim grana industrije.

(Kurir.rs/RTS)