Foto: screenshot YT/neven000

NAJUŽI KANJON NA SVETU PRAVO JE ČUDO BALKANA: Utisak divljine dominira ovim predelom Srbije, a turisti ne žale para da ga posete

InfoBiz
> 09:00h

Kanjon reke Jerme kod Pirota poznat je kao najmanji i najuži kanjon na svetu, ali i kao jedan od najlepših. Na pojedinim delovima stene su međusobno odvojene tek nešto više od metar, stvarajući utisak divljine koja dominira ovim predelom Srbije. Uprkos svojoj lepoti, kanjon i dalje ostaje neotkriven za mnoge turiste, a predelom vladaju divlje životinje poput risa i surog orla.

Kanjon reke Jerme je pravo čudo brdovitog Balkana na jugoistoku Srbije. Sa svojim strmim liticama koje se na pojedinim deonicama gotovo dodiruju, podseća na legendarne Termopile. Ovaj kanjon se nalazi na oko 30 kilometara od Pirota, na tromeđi sa Dimitrovgradom i Babušnicom, a najlepši je u delu reke koji povezuje Asenovo kale i selo Vlasi.

foto: screenshot YT/neven000

Reka Jerma izvire u zoni Vlasinskog jezera i teče severozapadno prema Bugarskoj. Kod sela Strezimirovca ulazi u Bugarsku, prolazi kroz veličanstveno Trnovsko ždrelo, a zatim se vraća nazad u Srbiju. U tih 15 kilometara između visova Vlaških planina i Grebena usečen je kanjon Jerme, sa dva impresivna klanca: Odorovsko i Vlaško ždrelo.

Asenovo kale, visok 1.032 metara, vrh je planine Ruj i jedino mesto u Srbiji gde se može videti suro orao. Na liticama Asenovog kalea nalaze se ostaci srednjovekovnog utvrđenja za koje se smatra da ga je sagradio bugarski car Jovan Asen, iako novija istraživanja sugerišu da je utvrdu podigao Stefan Lazarević, a kasnije je pala u ruke Turaka.

foto: screenshot YT/neven000

Jedna od najvećih atrakcija je Cediljka, uski kanjonski usek širok tek metar i po, između strmih litica. Brojne pećine, uključujući Vetrenu dupku, i Vetreno jezero doprinose lepoti ovog kraja.

Do 1927. godine kanjon Jerme bio je gotovo neprohodan. Za potrebe rudnika mrkog uglja 'Rakita' izgrađena je pruga uskog koloseka za prevoz radnika, koja je kasnije zamenjena asfaltiranim putem, olakšavajući pristup ovom području.

Najzanimljiviji vrh za planinare je Panica, visok gotovo 1.500 metara, najviša tačka Vlaške planine.

foto: screenshot YT/neven000

Kanjon Jerme, proglašen za specijalni rezervat prirode 2014. godine, dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Naučnici su ovde pronašli 887 biljnih vrsta, što čini gotovo četvrtinu flore Srbije, uključujući mnoge endemične i zaštićene vrste. Evidentirano je i 108 vrsta ptica, uključujući surog orla, riđeg mišara i jarebicu kamenjarku, kao i ugroženog risa.

Specifičan sastav stena u kanjonu formira krečnjačke figure slične onima u Đavoljoj varoši, dodajući posebnu draž ovom neotkrivenom biseru Srbije.

biznis.kurir.rs/Glas juga