Foto: Shutterstock

OVAKO MOŽETE DA UŠTEDITE OGROMAN NOVAC DOK STE NA PUTOVANJU: Bez njega ne krećite na put, da vas posle ne bi udarili po džepu

Novčanik

Poslednje što vam treba kada se zaputite na toplu letnju destinaciju, jesu nepredviđeni troškovi, ili neprijatne situacije koje vam kvare raspoloženje i dane odmora.

Dobra vest je da postoje trikovi koji će vam pomoći da pametno isplanirate putovanje i uštedite novac, te ne dozvolite da vas bilo šta iznenadi.

Saznajte koja je to ključna stavka koja može biti skupa kao celo letovanje, ili prava sitnica za vaš novčanik.

Neizostavan prtljag za svako putovanje

Putno osiguranje je preporuka, a za mnoge, poučene iskustvom, zapravo i obavezan prtljag kada se pakuju za letovanje u inostranstvu.

foto: EPA/ Michael Reynolds

Putno osiguranje obezbeđuje vam mir, a u situacijama kada dođe do povrede, bolesti ili drugog zdravstvenog problema pokrivenog odabranom polisom, štedi velike sume novca.

Čak i nekoliko hiljada evra. Osim medicinskih usluga, putno osiguranje uključuje i druga pokrića.

Neka od osnovnih pokrića putnog osiguranja su:

Hitni medicinski troškovi koji obuhvataju: vanbolničko lečenje, bolničko lečenje, neophodne dijagnostičke procedure, propisane lekove, hitnu dostavu lekova, hitno stomatološko lečenje, sanitetski materijal, ortopedska pomagala, operacije, hitne intervencije i postoperativni tretman;

Troškovi transporta obuhvataju: troškove prevoza do lekara ili bolnice, transport pacijenta u zemlju prebivališta radi nastavka lečenja, troškove sahrane u državi gde je smrt nastupila, transport posmrtnih ostataka i sl.

Ostali troškovi: ovi troškovi mogu znatno da se razlikuju u zavisnosti od osiguravajuće kuće koju odaberete, a uglavnom uključuju pomoć u slučaju gubitka ili krađe putnih isprava, pokriće troškova (do ugovorenog iznosa) za krađu ili gubitak prtljaga, kao i hitno slanje poruka.

foto: Shutterstock

Izuzev osnovnih pokrića putnog osiguranja, osiguravajuće kuće nude i takozvana dodatna pokrića, poput ski dodatka i dodatka za sport. To bi značilo da ako se, na primer, povredite tokom rekreativnog bavljenja vodenim sportovima na moru, medicinske usluge biće vam pokrivene, ukoliko ste u vašu polisu uključili dodatak za sport.

Isto tako, na zimskom putovanju, eventualne povrede nastale tokom rekreativnog skijanja u inostranstvu, biće vam pokrivene uz ski dodatak koji odaberete prilikom kupovine – ali samo ako skijate na obeleženim, odnosno uređenim stazama.

Nije svejedno koji paket osiguranja birate

Poslednjih godina, a posebno prethodne godine, svedoci smo porasta cena većine proizvoda i usluga koje redovno koristimo. Skočile su i cene medicinskih usluga, kako kod nas, tako i u regionu i Evropi.

Zato je sada još važnije pratiti preporuke stručnjaka u osiguranju prilikom odabira sume osiguranja. Suma osiguranja predstavlja maksimalni iznos koji osiguravajuća kuća isplaćuje u slučaju štete, odnosno nastanka osiguranog slučaja. Određena pokrića imaju i svoje limite, tj. maksimalne sume koje se isplaćuju za taj slučaj.

foto: Zorana Jevtić

Evo preporuka koje dolaze sa jednog sajta:

Za putovanja u zemlje regiona, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, dovoljna je suma od 12.000 evra.

Za putovanja u Evropsku uniju trebalo bi birati osigurane sume od 30.000 evra pa naviše.

Za putovanja na dalje destinacije, izvan Evrope, biće vam potrebna suma osiguranja preko 40.000 evra.

Na primer, za putovanje u Ameriku, s obzirom na to da su ovakva putovanja uglavnom duža, a cene medicinskih usluga u Americi izuzetno visoke, trebalo bi kupiti putno osiguranje sa osiguranom sumom od 120.000 evra.

Još jedna stavka na koju treba obratiti pažnju su i pokrića osiguranja, odnosno situacije koje bi vam osiguranje pokrilo, kao i limiti za ta pokrića. Najbolji primer razlike u pokrićima kod osiguravajućih kuća, može se videti na slici ispod, gde su istaknuta određena pokrića četiri različita paketa osiguranja.

foto: Shutterstock, Ilustracija

Prikazane su cene za putovanje od 12 dana u Grčku, za žensku osobu od 30 godina i one variraju od 1.947 do 3.959 dinara. Kao što vidite, razlika u pokrićima je primetna i tu treba da birate prema svojim potrebama i odlučite se za paket koji vam najviše odgovara.

Kako prenose, baš zato je poređenje cena i ponuda osiguravajućih kuća izuzetno značajno, a uz detaljno opisane pakete i najvažnije informacije, bićete sigurni da ste napravili pametan izbor.

Za porodice značajne uštede pri kupovini porodične polise osiguranja

Za porodice najbolja je opcija porodične polisa osiguranja. Na ovaj način štedite novac, ali i vreme prilikom popunjavanja podataka i plaćanja, a sve završavate u par koraka.

Cena porodične polise osiguranja, takođe, varira u zavisnosti od odabranog osiguravajućeg društva, a ono što mnogi roditelji ne znaju jeste da se na ovoj polisi može naći minimum jedan roditelj i jedno maloletno dete, a maksimalno dvoje odraslih i petoro maloletne dece.

foto: Shutterstock

Šta nije pokriveno putnim osiguranjem?

Putnim osiguranjem nisu pokriveni estetski tretmani i zahvati, niti bilo kakvi preventivni pregledi i medicinske usluge. Takođe, putnim osiguranjem nisu pokriveni ekstremni sportovi, odnosno namerno izlaganje opasnostima. Ovo bi značilo da osiguranje neće pokriti situacije u kojima primera radi letite padobranom.

Isto tako, polisa osiguranja neće biti validna na ratnim područjima i pojedinim zemljama koje su rizične za turiste. Neće vam biti pokrivene ni medicinske usluge koje su potrebne zbog prirodnih katastrofa ili elementarnih nepogoda.

Putno osiguranje ne važi u slučajevima u kojima vozite pod dejstvom alkohola ili narkotika, upravljate motornim vozilom bez dozvole, ili nesavesno.

Da bi vaša polisa bila validna u inostranstvu, važno je da je kupite dok ste još na teritoriji republike Srbije.

BiznisKurir/B92