Foto: Profimedia

14.000 RADNIKA U ČUVENOJ KOMPANIJI SPREMA ŠTRAJK? 'Zabrinuta sam kao buduća mama...' - Odnosi zategnuti od aprila

InfoBiz
> 12:59h

Više hiljada radnika u zabavnom parku Diznilend u Kaliforniji odobrilo je održavanje štrajka, ukoliko propadnu pregovori sa poslodavcima.

Naime oni smatraju da se pregovori o ugovoru o radu odugovlače oko pitanja plata, bolovanja i drugih beneficija.

Odobrenje za štrajk je izglasano velikom većinom, skoro 99% članova koji su glasali je bilo za, navodi se u saopštenju sindikata.

foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Glasali su članovi četiri sindikata, koji predstavljaju 14.000 Diznijevih vozača, radnika u prodavnicama, čuvara, proizvođača slatkiša, prodavača karata, parkinga i drugih zaposlenih.

Glasanje ne znači da će zaista doći do štrajka, već samo da sindikalni lideri sada mogu da objave štrajk, u slučaju da pregovori o novom ugovoru o radu sa kompanijom Dizni propadnu. Lideri obe strane u pregovorima vraćaju se za pregovarački sto u ponedeljak.

Članovi sindikata su od aprila u razgovorima sa kompanijom Dizni o povećanju plata, bezbednosnim merama i drugim beneficijama.

- Veoma cenimo važnu ulogu koju naši zaposleni igraju u stvaranju nezaboravnih iskustava za naše goste i ostajemo posvećeni postizanju sporazuma koji se fokusira na ono što im je najvažnije dok pozicioniramo Diznilend za rast i otvaranje novih radnih mesta - saopštila je kompanija Dizni.

foto: Ed Rhodes / Alamy / Profimedia

Jedna od radnica u parku Diznilend je navela da zna za slučajeve kolega koji rade dva ili čak tri posla i žive u kolima kako bi skrpili kraj sa krajem.

- Zabrinuta sam kao buduća mama za porodicu koju trenutno planiram - rekla je ona.

- Dizni ne može sebe da nazove porodičnom kompanijom dok se toliko zaposlenih i članova njihovih porodica bore za pristojne životne uslove.

biznis.kurir.rs/Beta

Bonus video: