Foto: Promo

OVDE MOŽETE DA LETUJETE ZA SVEGA 20 €: U ponudi je nikad povoljniji smeštaj, a pravi raj na zemlji! Na samo par sati od Beograda

Novčanik

Ohrid i Ohridsko jezero jedno su od najlepših mesta na Balkanu. Ohridsko jezero prava je turistička atrakcija, pa nije ni čudo što ga obilaze turisti sa svih strana sveta. Često je i destinacija za letovanje velikog broja građana iz Srbije.

Prirodne lepote, veliki izbor plaža i niske cene su samo neki od razloga za posetu ovog bisera Severne Makedonije.

Ohrid je od Beograda udaljen oko 600 kilometara, što je relativno blizu ukoliko se ne prave velike pauze prilikom putovanja. Ohridsko jezero prava je atrakcija, posebno u vrelim letnjim danima. Najpoznatije plaže na Ohridskom jezeru su: Gradište, Nemo i Lagadin, a plaža koja je najpogodnija za sve one koji vole mir je Sveti Zaum.

Kao što smo već pomenuli cene smeštaja su vrlo pristupačne. Kreću se od 20 evra, za one jednostavnije, pa sve do 100 ili 200 evra za najluksuznije varijante.

foto: graja / Alamy / Alamy / Profimedia

Cene smeštaja u Ohridu

Na samom početku pronašli smo hotel u centru grada, na samo 1,5 kilometara od jezera po ceni od 22 evra. Vlasnik apartmana je u oglasu napisao da je soba jednostavno uređena, u ponudi je i besplatan bežični internet. Smeštaj ima svoju terasu i izlaz na dvorište. U blizini apartmana nalaze se kafići, barovi, prehrambene prodavnice.

Apartman pored plaže pronašli smo po ceni od 35 evra. Radi se o dvokrevetnoj sobi. Kuhinja i ostava za prtljag su zajedničke, a prevoz do aerodroma organizuje osoblje. Dostupan je besplatan internet. Apartman ima salon i terasu, parking je obezbeđen.

Još jedan apartman pronašli smo po ceni od 46 evra. U oglasu je navedeno da se smeštaj nalazi na 15 minuta hoda od Plaže Saraište. Privatni parking i internet su besplatni. Salon i terasa u apartmanu su zajednički.

foto: Shutterstock

Dvokrevetna soba sa bračnim krevetom izdaje se po ceni od 40 evra. Gostima je na raspolaganju i restoran. Smeštaj ima izlaz na dvorište i nudi divan pogled na ceo grad. Smeštaj ima i sopstveno kupatilo. Prevoz do aerodroma je organizovan.

Cene hrane u Ohridu

Cene u restoranima u Ohridu, generalno posmatrano, za 35,8 odsto niže nego u Beogradu. Pojedinačne obroke brze hrane možete naći za 300-350 denara, odnosno 5.67 evra (oko 664 dinara). Ostali podaci za cene u ugostiteljskim objektima pokazuju, na primer, da kafa košta 109 denara 1.77 evra (oko 207 dinara), a sok oko 92 denara (1.49 evra ili 174 dinara).

Cene namirnica u slobodnoj trgovini u Ohridu su za oko 15,9 odsto niže nego beogradske. Na primer, litar mleka košta 70 denara ili 1.13 evra (132 dinara), sir košta 440 denara, odnosno 4.48 evra (520 dinara) po kilogramu. Pileći file košta 426 denara ili 6.90 evra (oko 800 dinara).

foto: Shutterstock

Vožnja brodićem po Ohridskom jezeru je 10 evra.

Ohridsko jezero

Ohridsko jezero nalazi se u jugozapadnom delu Severne Makedonije i istočnom delu Albanije. Poznato je po kristalno čistoj vodi. Voda je providna, a jezero je sa svih strana okruženo planinama.

Ovo mesto je centar turizma u Severnoj Makedoniji. Zahvaljujući svojim izvanrednim prirodnim lepotama, bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu, Ohrid je od 1979. godine deo UNESCO svetskog kulturnog nasleđa.

Ohridsko jezero zauzima područje od oko 350 kilometara kvadratnih. Obale ovog jezera bile su naseljene još u praistoriji. Najstarije arheološko nalazište datira iz 6.000 godine p.n.e.

BiznisKurir/B92