Foto: Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

otkazi

KRIZA UZDRMALA NAJVEĆEG SVETSKOG PROIZVOĐAČA SAPUNA: Gigant najavio novi talas ukidanja radnih mesta ZAPOSLENI OSTAJU BEZ POSLA

InfoBiz

Britanski multinacionalni proizvođač robe za široku potrošnju Unilever planira da do kraja iduće godine ugasi više od 3000 radnih mesta u Evropi!

- Za nekoliko nedelja pokrenućemo postupak savetovanja sa zaposlenima na koje bi predložene promene mogle da utiču - rekao je portparol Unilevera.

Kompanija je u sredu izvestila direktore da će do kraja 2025. godine ukinuti čak 3200 radnih mesta u Evropi.

Londonski poslovni list Financial Times navodi da bi radna mesta trebalo da budu ugašena uglavnom u kancelarijama u Londonu i Roterdamu.

Gašenje radnih mesta je sastavni deo programa poboljšanja produktivnosti koji je najavljen u martu i koji predviđa čak 7500 otkaza.

- Očekivani neto učinak na radna mesta u Evropi od danas do kraja 2025. godine kreće se u rasponu od 3000 do 3200 radnih mesta - rekla je glavna službenica u kadrovskoj službi Konstantina Tribu.

- Mere podrazumevaju najopsežnije gašenje radnih mesta u Unileveru u više decenija - naglasio je šef radničkog veća u Unileverovom evropskom poslovanju Herman Sogeberg u pismu radnicima i dodao da je naziv "Program za produktivnost" potpuno neprimeren budući da će ljudi koji su radili i bili produktivni ostati bez plate.

Izvršni direktor Hajn Šumaher predstavio je u septembru planove koji bi trebalo da vrate poverenje ulagača pojednostavljivanjem poslovanja nakon slabijih rezultata u proteklim godinama. Šumaher je uz otkaze najavio je i izdvajanje poslovanja sa sladoledom.

Unilever je inače osnovan 1929. godine i trenutno ima oko 127.000 zaposlenih.

Proizvodi uključuju hranu za bebe, kozmetičke proizvode, flaširanu vodu, žitarice za doručak, sredstva za čišćenje, začine, energetska pića, proizvode za zdravstvenu negu i higijenu, sladoled, instant kafu, hranu za kućne ljubimce, farmaceutske proizvode, bezalkoholna pića, čaj, paste za zube...

Najveći brendovi su Dav, Persil, Knor, Magnum, Reksona, Cif, Domestos, Lipton...

Unilever je najveći proizvođač sapuna na svetu i njegovi proizvodi dostupni su u više od 190 zemalja.

(Kurir.rs/Index/Preneo Z.Ko)