Foto: Shutterstock

haos

NEMAČKI GIGANTI U OZBILJNIM PROBLEMIMA: Važili za pravu silu, a sad ih uništava talas bankrota! Mnogi radnici već ugroženi

InfoBiz

Od januara do juna 2024. u finansijske teškoće su zapale 162 kompanije s prodajom većom od deset miliona evra.

To je 41 odsto više nego u prvoj polovini 2023. godine, javlja “Handelsblatt”, pozivajući se na analizu koju je naručila konsultantska kuća za restrukturiranje Falkensteg.

Porast stečajeva je, dakle, znatno iznad 30 odsto koliko su očekivali stručnjaci za restrukturiranje. Posebno pogođeni su sektori nekretnina, dobavljači automobilske industrije i mašinski inženjeri.

foto: Filip Plavčić

Među nesolventnim kompanijama su i ugledna imena poput turoperatora FTI, lanca robnih kuća Galeria i modne grupe Esprit.

Od 279 kompanija koje su 2023. morale da pokrenu stečaj, samo 35 odsto spasilo se do kraja prve polovine 2024. U istom razdoblju pre tri godine to je postignuto u 57 odsto slučajeva.

Kao razlozi za talas stečajeva navode se posledice pandemije koronavirusa, inflacija, rastući troškovi energije i materijala kao i slaba potražnja. Tome se pridodaje nedostatak kvalifikovanih radnika, kao i nemačka birokratija.

BiznisKurir/Fenix-magazin