Foto: Youtube Printscreen

neverovatno

SVET POLUDEO ZA INSEKTIMA! Postali glavni specijaliteti mnogih restorana - cvrčci, skakavci i crvi prvi na listi! Odobreno još 16!

Moj biznis

Singapur je odobrio konzumaciju 16 vrsta insekata, uključujući skakavce i cvrčke, proširujući svoju međunarodno poznatu kuhinju.

Agencija za hranu Singapura (SFA) saopštila je da će dozvoliti uvoz insekata i proizvoda od insekata koji pripadaju vrstama za koje je procenjeno da ne izazivaju zabrinutost regulatornih tela.

U saopštenju SFA se dodaje da se ovi insekti i proizvodi od insekata mogu koristiti za ishranu ljudi ili kao stočna hrana za životinje, prenosi Independent. Smernice SFA navode da se insekti moraju uzgajati, a ne sakupljati iz divljine, bilo da su uvezeni ili proizvedeni lokalno i da se dobavljači moraju pridržavati stroge kontrole sigurnosti hrane.

Agencija je saopštila da je potreban „dokumentovani dokaz“ da bi se pokazalo „da se insekti uzgajaju u prostorijama koje reguliše nadležni organ“.

foto: Youtube Printscreen

Insekti kao delikates

Insekti se smatraju delikatesom u delovima Afrike, Azije, Latinske Amerike i Okeanije. Bube kao što su cvrčci, skakavci i crvi bogate su proteinima, antioksidansima i mineralima uključujući gvožđe, cink, bakar i magnezijum.

SFA je pokrenula javne konsultacije o regulisanju insekata i proizvoda od insekata 2022. i najavila odobrenje upotrebe za 16 vrsta u aprilu 2023. godine.

Konačna odluka je, međutim, odložena, a agencija je kasnije potvrdila medijima da namerava da uvede regulatorni okvir u prvoj polovini 2024. Ne postoje međunarodni standardi za prodaju i potrošnju insekata kao hrane, a SFA je saopštila da su njene smernice razvijene nakon temeljne “naučne inspekcije“.

- Proizvodi će biti podvrgnuti inspekciji i nadzoru agencije, a za hrana za koju se utvrdi da nije u skladu sa propisima SFA o bezbednosti neće biti izdata dozvola za prodaju - upozorila je agencija.

BiznisKurir/BIZLife