Foto: Shutterstock

ZNAČAJNO PORASTAO IZVOZ IZ ŠUMADIJE: Najviše se snabdevaju ove popularne države, a vrednost razmene je preko 800 miliona €!

InfoBiz

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u prvih pet meseci ove godine iznosila je оkо 1.523 milijardе evra. Izvoz je ostvaren u vrednosti od оkо 817 miliona evra.

Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u periodu januar - maj 2024. godine je ostvarila rast izvoza od 2,9 odsto uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od оkо 111 miliona evra. U istom periodu privreda Grada Kragujevca je ostvarila rast izvoza od 15,2 odsto.

Kako je naglasio Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, može se očekivati dalji značajan rast izvoza i spoljnotrgovinskog suficita sa početkom serijske proizvodnje novog modela automobila u fabrici Stellantis u Kragujevcu.

foto: Shutterstock

Glavni izvozni proizvodi privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u periodu I-V 2024. godine bili su: električne mašine i oprema, šinska vozila i signalna oprema, nameštaj, plastične mase i proizvodi od plastike, drumska vozila, kotlovi, mašine i uređaji.

U prvih pet meseci 2024. godine privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga najviše je izvozila na tržišta Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Italije, Poljske. Istovremeno, najveći uvoz ostvaren je iz Nemačke, Kine, Italije, Republike Koreje, Turske, Austrije, Rumunije i Poljske.

BiznisKurir.rs