FRANCUSKA KREĆE U ISKOPAVANJE LITIJUMA! Otvara se rudnik, planiraju proizvodnju baterija za 700.000 VOZILA!

Shutterstock

Jedan od najvećih evropskih projekata rudnika litijuma, predvođen grupom Imeris u Alijeu, pridružio se listi 'projekata od velikog nacionalnog interesa', što je sinonim za ubrzane procedure implementacije, prema uredbi objavljenoj u nedelju 7. jula u Službenom listu.

Ovaj projekat otvaranja rudnika litijuma u ​​Ešasijeru deo je strategije koju je uspostavila Francuska da bi se oslobodila zavisnosti od uvoza plemenitog metala, posebno iz Kine. Proizvodnja litijumskih baterija za električne automobile je ključni element energetske tranzicije, dok će termo vozila biti zabranjena za prodaju u Evropskoj uniji od 2035. godine.

Kurir, Shutterstock 
foto: kurir, Shutterstock

Prema Imerisu, projekat pod nazivom Emili ima za cilj da od 2028. proizvede litijum neophodan za proizvodnju baterija za više od 700.000 vozila tokom dvadeset pet godina. Javna debata pokrenuta u martu o ekološkim i socio-ekonomskim uticajima projekta trebalo bi da bude završena 31. jula, saopštila je Nacionalna komisija za javnu raspravu (CNDP).

Otvaranje 500 direktnih i 1.000 indirektnih radnih mesta

Imeris procenjuje da bi njegov projekat, opisan kao 'najveći rudarski projekat u kontinentalnoj Francuskoj za više od pola veka', stvorio 500 direktnih i 1.000 indirektnih poslova.

Status 'projekta od velikog nacionalnog interesa', stvoren zakonom o zelenoj industriji iz oktobra 2023., omogućava industrijskim projektima od značaja za ekološku tranziciju ili nacionalni suverenitet da imaju koristi od mera ubrzanja ili administrativnih izuzeća.

Profimedia 
foto: Profimedia

Ovaj status je proteklih dana dobio projekat za fabriku za reciklažu molekularne plastike kompanije Eastman, u Sen-Maritimeu; na redukovanoj lokaciji za proizvodnju rude gvožđa i vodonika kompanije Gravithi, u Fos-sur-Mer-u (Bouches-du-Rhone); kao i mega-fabrika ugljeničnih fotonaponskih panela, u velikoj morskoj luci Marsej.

Širom sveta, 2022. godine, 47% iskopanog litijuma dolazilo je iz Australije - prodato uglavnom kineskim prerađivačkim kompanijama - 30% iz Čilea i 15% iz Kine. U Evropi, samo Portugal proizvodi nešto litijuma, što čini 0,5% globalne rudarske proizvodnje 2022. godine, prema podacima američkog instituta za geološka istraživanja USGS.

U maju je Međunarodna agencija za energetiku (IEA), koja je rekla da se plaši 'tenzija' u vezi sa globalnim snabdevanjem mineralima i metalima od suštinskog značaja za energetsku tranziciju, ohrabrila povećanje investicija u rudarstvo koje planeta treba da postigne kako bi ograničila zagrevanje na 1,5° C do kraja veka.

biznis.kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"LITIJUM JE JEDNA OD NAJVAŽNIJIH SIROVINA ZA ODRŽIVI RAZVOJ I ZELENU TRANZICIJU!" Tomić: Naš posao bi počeo tek za 5 godina  Kurir televizija