Nedavno je u Pragu otvorena veganska 'mesara', prva u Češkoj, ali i u celoj istočnoj Evropi uopšteno. Zove se Bezmasna.
Ova 'mesara' u ponudi ima biljne verzije popularne češke hrane, uključujući hlebiček (češke sendviče), nareske i mesnu štrucu. Osim toga, tu su i neke klasične namirnice u plant-based verziji, poput odrezaka, kobasica, hamburgera, pašteta, pa čak i jaja.
'Mesara' će uz sve to nuditi i sezonsku ponudu s promenljivim jelovnikom, a vlasnici se nadaju da će početi da sarađuju s veganskim i neveganskim restoranima, ali i u ponudu uvesti usluge za razne događaje, prenosi Indeks.
Iako tradicionalna češka kuhinja obiluje mesom i mesnim jelima te je često zovu noćnom morom za vegetarijance, u ovoj zemlji veganska populacija sve više raste. Prema statistikama iz 2020. godine, Češka je rangirana kao jedno od najprijateljskijih mesta za vegane u Evropi zbog relativno velikog broja mesta koja serviraju biljnu hranu s obzirom na broj stanovnika.
Prag se posebno smatra gradom koji je prema veganima prijateljski nastrojen, a u aplikaciji 'Srećna krava' (Happy Cow), koja navodi veganske restorane i restorane prilagođene veganima, vrlo je lako pronaći biljne opcije na području Praga.
biznis.kurir.rs/Index