Iako ove godine puni 60 godina, Nutella ne pokazuje znakove starenja. Baš suprotno. Kako je na Linkedinu najavio glavni izvršni direktor VéGé grupe Giorgio Santambrogio, brend želi da se prilagodi i ove godine na tržište stavi vegansku verziju. “Nutella na biljnoj bazi” neće sadržati mleko.

“Plant-based Nutella” uskoro u Nemačkoj

Uprkos kritikama zbog svoje ekološki štetne proizvodnje, palmino ulje bi trebalo ostati neizostavan sastojak tradicionalnog recepta za Nutellu.

Nutella na biljnoj bazi biće lansirana u odabranim evropskim zemljama, a na ambalaži će nositi oznaku veganskog sertifikata. Iako je nejasno s kojim će nacijama započeti, Italija i Nemačka će verovatno biti na popisu, budući da je Ferrero prijavio patente na oba tržišta.

nutela.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Stvarna promena sastojaka ne bi bila velika, jer jedino što čini Nutellu neprikladnom za vegane je obrano mleko u prahu. Ali, to čini samo 8,7 odsto Nutellinog sastava, i dok nije jasno čime kompanija planira da zameni mlečni element, neki su predložili sojino mleko u prahu.

- Ovaj dodatak porodici Nutella pružiće isto nepogrešivo iskustvo zamenjujući mleko biljnim sastojcima, nudeći ukusan novi izbor koji može poželeti dobrodošlicu još većem broju ljudi u brend - dodao je Ferrero.

puding-cokolada.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Takođe, očekuje se da će troškovi sirovina varirati vrlo malo, ako ne i smanjiti se, što bi vegansku Nutellu moglo učiniti dostupnom većem broju ljudi.

Ferrero cilja na fleksibilno tržište – procenjuje se da u Italiji 12 miliona ljudi sledi veganski stil života. Takođe će biti namenjen osobama s intolerancijom na laktozu ili alergijama na mlečne proizvode, a istraživanje pokazuje da čak 72 odsto Italijana ima neku vrstu intolerancije na laktozu.

BiznisKurir/Poslovni dnevnik