Foto: Printscreen/RTS

U KORAK SA VREMENOM

NA KLIK DO PENZIJE I TO PRE ROKA! Penzioneri digitalno sve pismeniji, svaki drugi više ni račune ne plaća na šalteru

Penzioner
> 09:49h

Svi oni koji smatraju da najstariji sugrađani koriste tradicionalne načine plaćanja i da se najviše oslanjaju na keš u dubokoj su zabludi pošto, prema informacijama koje je Kurir dobio iz banaka, gotovo 50 odsto penzionera koristi elektronsko bankarstvo i plaća mobilnim telefonom.

U Banci Intesi ističu da beleže porast broja klijenata penzionra koji korise usluge digitalnog bankarstva.

- Beležimo porast broja klijenata penzionera koji koriste usluge digitalnog bankarstva budući da od ukupnog broja klijenata koji primaju penziju u Banca Intesa, njih 46 odsto ima ugovorenu ovu uslugu i mogućnost obavljanja plaćanja putem mobilne aplikacije - kažu u Banci Intesi i dodaju da penzionerima od 2018. omogućavaju da dan pre najavljene isplate sredstava od strane PIO fonda podignu penziju na bankomatu.

foto: Fonet/Ilustracija

I u Erste banci tvrde da četvrtina njihovih klijenta podiže penziju na bankomatu.

- Od svih klijenata koji preko naše banke primaju penziju, njih 24 odsto ima ugovorenu uslugu elektronskog bankarstva - kažu u toj banci.

BROJKE

  • 1.652.361 penzioner bio je u Srbiji u martu 2024.
  • 45.739 dinara iznosila je prosečna penzija u martu 2024.
  • 49.109 dinara iznosila je prosečna starosna penzija u martu 2024.

Da najstariji građani i te kako idu u korak sa vremenom tvrdi i Milan Nenadić, predsednik Udruženja penzionera Kikinda.

- Normalno je da penzioneri imaju telefone, a imaju i želju da nauče da koriste kompjutere i sve te druge stvari. Preko naših opštinskih i gradskih penzionerskih organizacija oni idu na razna besplatne elektronska opismenjavanja i zato nije ništa čudno što u tolikom broju kroiste usluge elektronskog bankarstva i plaćaju mobilnim telefonom - kaže Nenadić.