Destilerija Emperus kod Rače kragujevačke proglašena je za treću najmoderniju destileriju na svetu dok u Evropi drži prvo mesto. Jedina za sada proizvodi rakiju sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije, šumadijsku šljivovicu, a takođe drži rekord u kategoriji najskuplje prodanog pića iz Srbije. Boca stara trideset godina prodata je prošle godine za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji.
Proizvodnja rakije u destileriji Emperus nastavak je porodične tradicije domaćina Senića iz rodnog mesta vožda Karađorđa koja je otpočela 1935. godine.
Vrata najmodernije destilerije u Evropi i treće po savremenosti u svetu otvorio je Marko Stanković menadžer u Emperusu koji je i pokazao najsavremenije kazane i izume.
- Jedan od izuma koji nam je u amanet ostavio Dragomir Senić, a kasnije i njegov sin Vasilije Senić, jeste da se koštica odvaja od voća i da ništa što bi dalo gorčinu od ukusa ne završi u rakiji. Prerada voća se vrši tako što jestivi delovi ploda završe u rakiji, dakle samo plod koji možete da pojede sa trake. Tako prerađeni plodovi idu u fermentore koji imaju izum mešača kljuka koji je jedinstven u procesu proizvodnje rakije i kojeg smo mi izmislili i on je prvi put implementiran na našim kazanima. Uz to imamo Simensov softver koji je Simens prvi put implementirao u procesu proizvodnje rakije u jednoj destileriji i to baš kod nas, gde pratimo stanje u svakom fermentoru - kaže za RTV Marko Stanković, menadžer za odnose sa javnošću u destileriji Emperus.
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.
- Odlučili smo se za ovaj korak kako bi zaštitili blago Srbije, kako bismo zaštitili srpsku rakiju, šumadijsku šljivovicu koja dolazi od najkvalitetnijih plodova crvene ranke, čačanske lepotice i čačanske rodne. To je bio jako naporan i jako skup proces za našu destileriju ali i jako neophodan kako bismo pokazali da Srbija ima rakije i alkoholna pića koja su najvećeg mogućeg kvaliteta i koja mogu da se takmiče sa bilo kojim svetskim alkoholnim pićima. Bezbroj puta su nas stranci pitali da kupe svu količinu rakije, međutim to nije poenta u našoj destileriji. Poenta je da izgradimo brend i izgradimo rakiju koja će sutra moći da pobedi i druga svetska jaka alkoholna pića i koja će da promoviše srpsku šljivovicu kao srpski brend - dodao je Stanković.
Spoj tradicionalne recepture koja se prenosila sa generacije na generaciju dovela je do toga da Emperus ima najbolje ocenjenu srpsku rakiju i da istu tu rakiju proda za skoro 15 hiljada evra.
Zbog kapaciteta proizvodnje od 280 hiljada litara godišnje zasadi voća ove destilerije se prostiru na skoro 60 hektara. A da biste dobili kvalitetnu rakiju potrebno je da koristite zdrave voćne plodove.
- Bere se isključivo ručno i beru se plodovi koji su zreli i to samo u vremenskom periodu kada naši agronomi izađu sa našim tehnolozima i procene da tu šljivu sa tog zasada možemo da uberemo samo u periodu od nekoliko dana te godine i posle toga se šljiva više ne bere, niti se bere bilo kako drugačije osim ručno. Samo voće koje je za konzumaciju ide u proizvodnju i preradu, ne skuplja se sa poda i mi ne dozvoljavamo voću da dođe u taj stadijum - zaključuje predstavljanje menadžer za odnose sa javnošću u destileriji "Emperus" Marko Stanković.
Pored zaštićenog geografskog porekla, najskuplje prodane i najbolje ocenjene srpske šljivovice svih vremena Emperus ima i brojne nagrade za najbolju rakiju od dunje.
Sve ovo govori u prilog tome da srpska rakija može da stane na megdan svetski poznatim pićima poput viskija, brendija i konjaka.
(Kurir.rs/RTV)