ZORAN JE ČUVAR STAROG ZANATA I TRADICIJE: U Vranju se jedini bavim ovim poslom - Iskustvo nesebično deli mlađim generacijama!

Printscreen/RTS

Mnogi zanati polako nestaju, sve je manje i pintera, onih koji prave drvenu burad. Jedan od njih je Zoran Đorđević iz Vranja, koji više decenija čuva porodični zanat. Redovan je izlagač na sajmovima na Balkanu.

Printscreen/RTS 
foto: Printscreen/RTS

Zanatska umeća u izradi drvenih buradi i radionicu, Zoran Đorđević je nasledio od dede i oca, majstora ovog zanata. Čuvar je tradicionalnih tehnika i metoda, usklađuje ih sa modernim zahtevima i trendovima tržišta.

- Ranije se radilo isključivo ručno, sada je malo usavršeno sa mašinama koje pomažu i omogućavaju lakši i brži rad - kaže Zoran Đorđević, proizvođač drvenih buradi.

Printscreen/RTS 
foto: Printscreen/RTS

Višedecenijsko iskustvo u bačvarstvu preneo je i na sina Milana.

- Najveći izazov kod nas mladih je to čekanje, to strpljenje koje te starije generacije imaju i sad nas uče tome. Inače, sam proces proizvodnje buradi je jako jednostavan, ali sama tehnologija i praćenje tih trendova koji se dešavaju iz godine u godinu kako se razvijaju vinarije i destilerije mi ih pratimo u stopu uz konsultacije tehnologa, enologa - navodi Milan Đorđević, proizvođač drvenih buradi.

Za izradu burića koriste hrast star 150 godina koji raste na nadmorskoj visini od 800 metara. Balvani se režu, sazrevaju i suše na otvorenom dve do pet godina kako bi se osigurao najbolji kvalitet bureta.

- Ima svoja svojstva, svoju gustinu i lepih aroma vanile, badema i slično tome - ističe Zoran Đorđević, proizvođač drvenih buradi.

Zoran inspiriše nove generacije da cene vrednosti tradicije i ručnog rada, upošljava pet radnika.

- Posao je veoma zanimljiv za nas mlade, nekako nas podstiče da učimo, neku želju stvaramo za radom, za novom tehnologijom - naglašava Aleksandar Petković.

Printscreen/RTS 
foto: Printscreen/RTS

Na pitanje – koliko mu je potrebno vremena da napravi jedno bure, Dragan Đorđević odgovara:

- U proseku jedno bure se odradi za jedan dan, jedan radnik da odradi.

Đorđevići najviše proizvode barik buriće od 225 litara, ali i one manjih i većih zapremina, godišnje 500 komada, za tržište Srbije i dijaspore.

(Kurir.rs/RTS)