Recept iz Italije ali po našoj ideji, to je na svom domaćinstvu u Donjoj Sabanti kod Kragujevca primenio Marko Janković, kada je rešio da proizvodi meso na nesvakidašnji način na ovim prostorima, ali da od toga i doboro zarađuje.
Reč je o sušenom mesu koje je odležalo u – vinu. Na ovu ideju Marko je došao surfujuću na internetu.
- Tokom 2020. godine kada je korona virus bio u jeku, morali smo da smislimo drugačiji način kako bismo opstali i zaradili, tako da nam je sinula ova zamisao i krenuli smo u projektovanje – kazao nam je Marko.
Kako je objasnio, ovaj recept je video kod italijanskih majstora mesnih prerađevina, ali oni su, za razliku od Marka, fokusirani na svinjsko i goveđe meso, dok je naš sagovornik odlučio da na svojoj farmi ode korak dalje u inovativnosti.
- Početak nije bio nimalo lak, propalo nam je dosta mesa dok smo došli do odgovarajućeg ukusa koji bi mogao da zadovolji naše mušterije, ali takav je posao. Reakcije ljudi su bile dosta šarenolike, prvenstveno jer neki ne vole jagnjeće i ovčije meso zbog šmeka koji poseduje – otkriva nam on.
Kada je reč o vinu, Marko navodi da se koristi isključivo domaće koje kupuju, što dodatno poskupljuje proizvodnju pošto su neke sorte vina prilično skuplje od drugih, ali ono igra značajnu ulogu na poboljšanju kvaliteta konačnog proizvoda.
A taj konačni proizvod je recimo pršuta, koja se ne dimi već – sazreva. Meso stoji u vinu i začinima, a svakih mesec dana se ispira vinom. Ovakav recept se retko gde može naći kako u našoj zemlji tako i regionalno.
Karakteristično za ovu rasu je da ima malo masnoće, da je meso “mekanije” u odnosu na druge rase, a i daje značajno više vune.
Marko navodi da je u početku svoje proizvode slao besplatno kako bi ljudi probali ovakvo meso i da bi samom sebi i svojoj porodici dokazao da li će se ljudima dopasti ovakav proizvod, ali sada nakon nekog vremena bavljenja ovim poslom ističe da dostave širom zemlje vrše skoro svaki dan.