Foto: Shutterstock

NEMA POSUSTAJANJA

U SRBIJI SE NAJVIŠE KUPUJU OVI STANOVI: Potražnja ne opada a evo u kom je momentu potrošeno MILIJARDU I PO EVRA na nekretnine

Nekretnine

Iako podaci Republičkog geodetskog zavoda ukazuju na to da se tržište nekretnina nakon dvogodišnjeg izuzetno dinamičnog rasta stabilizovalo i smirilo, broj izdatih građevinskih dozvola u novembru prošle godine pokazuje da se i dalje izuzetno mnogo gradi.

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u novembru 2023. godine izdato je 3.357 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 20,7 procenata u odnosu na isti mesec prethodne godine.

- Od ukupnog broja dozvola izdatih u novembru 84,2 procenata se odnosi na zgrade, a 15,8 procenata na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade – 87,1 procenata dozvola izdato je za stambene, a 12,9 procenata za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (64,7 procenata) - naveli su iz RZS-a.

foto: Profimedia

Iako „stabilizacija“ podrazumeva usporavanje rasta cena kvadrata i smirivanje aktivnosti na polju kupoprodaje stanova, kuća i zemljišta, agenti za nekretnine ističu da se potražnja za stanovima, makar u glavnom gradu, nije smanjila.

- Nema nikakve promene u potražnji za stanovima pre i nakon pandemije korona virusa. Ono što se promenilo jeste cena kvadrata, ali ona nije uticala na potražnju nekretnina - navode iz agencije za nekretnine Moj kvadrat u razgovoru za Biznis.rs.

NAJVEĆA POTRAŽNJA U BEOGRADU

Najveća potražnja za stanovima je u beogradskim opštinama Savski venac, Vračar i Stari grad, gde cene kvadrata novogradnje idu od 3.000 evra, pa naviše. Kada je u pitanju starogradnja, cene stanova kreću se od 2.000 evra po kvadratu, a znaju da budu i duplo veće u zavisnosti od toga gde se stan nalazi, u kakvom je stanju i da li ima garažu.

Prema dozvolama izdatim u novembru 2023. godine, u Republici Srbiji prijavljena je izgradnja 3.783 stana, sa prosečnom površinom od 74,4 kvadratna metra. Agenti za nekretnine, pak, ističu da se ovako veliki stanovi sve ređe prodaju.

foto: Dragan Kadić

- Uvek su se najviše prodavali – a i sada je tako – jednoiposobni stanovi kvadrature između 30 i 50 kvadratnih metara. Stanove veće od toga, naročito veće od 70 kvadrata, najčešće traže porodice, ali znatno ređe nego što je slučaj sa manjim stanovima - navode iz jedne agencije za nekretnine.

Prema trenutno raspoloživim podacima Republičkog geodetskog zavoda, ukupna količina novca izdvojenog za kupovinu nekretnina u trećem kvartalu prošle godine iznosila je 1,5 milijardi evra, a zaključeno je 29.248 kupoprodajnih ugovora.

(Kurir.rs/Biznis.rs)