Foto: Shutterstock

PLATA 90.000, DVE SMENE I PRIJAVA IZGLEDA DA NISU DOVOLJNI Vera traži radnika skoro 6 meseci: Od ovog posla može lepo da se živi

Novčanik

Prema podacima iz jula ove godine, za prvih šest meseci na portalu Poslovi Infostud bilo je objavljeno 38.297 oglasa za posao, dok je u prvoj polovini 2022. godine taj broj iznosio 42.571. Tada je deficit bio najviše uočljiv među zanatskim zanimanja, a čini se ni da nekoliko meseci kasnije situacija nije ništa bolja.

Posla ima, ali radnika ni za lek, pokazuje situacija u Čačku. Naime, jedna vlasnica frizerskog salona traži radnika skoro šest meseci, a i pored sjajnih uslova, gotovo da zainteresovanih nema.

- Moram napomenuti da je plata od 60.000 do čak 90.000 dinara, ali izgleda da to nije dovoljno. Rad u dve smene, prijava u radni odnos, pristojni uslovi rada i sve ono što predviđa Zakon o radu su ono što kao poslodavac nudim kandidatima. Ja sam svoj posao naučila od pravih majstora ovog zanata i želim da prenesem svoje znanje vrednim mladim ljudima. Ovo je posao od koga se može lepo živeti ako ste voljni da mu se posvetite u potpunosti - priča Vera Vasilić za Glas Zapadne Srbije.

Dobro zarađuju i keramičari, koji svoju uslugu danas naplaćuju od 13 do 15 evra po kvadratu, a pre tri godine od 6 do 8, mehaničar traži bar 50 evra za "lakše" slučajeve i kvarove na autu, a kao što vidite iz priloženog, dobar frizer može zaraditi i do 90.000 dinara.

(Kurir.rs/Glas Zapadne Srbije)