Afrička kuga i druge bolesti životinja, samim tim i manja ponuda domaćeg mesa na tržištu, ali i viši troškovi prerade, samo su povećali jaz između zarade proizvođača i trgovaca. Iako je za proteklih godinu dana cena kukuruza i drugih žitarica za stočnu hranu snižena i do 50 odsto, to nije uticalo na smanjenje cene žive mere junadi i svinja.
- U prodavnicama u Srbiji ima svih vrstamesa i stanje je redovno. Može da se dogodi samo da se više koristi jedna vrsta mesa u odnosu na drugu – na primer, leti se od svinjetine više kupuje piletina, jer je lakša za pripremu - kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.
Ipak, dodaje da će se efekti afričke kuge svinja i uticaj na cene videti tek za dva-tri meseca. Smatra da aktuelna cena svinjetine, koja je oko 800 dinara u maloprodaji, nije previsoka ako se poredi sa nekim drugim proizvodima.
Problem trenutno nije samo domaći – i EU ima problem sa afričkom kugom svinja. Ne deluje ni da će tamo cene padati.
- Samo ove godine nekih 500.000 krmača manje je ušlo u priplod i to je velika količina mesa, ako uzmemo u obzir da jedna krmača daje oko četiri tone žive vage. Svinjsko meso prošle godine u ovom periodu je bilo za jedan evro manje prilikom uvoza i to je jedan od pokazatelja da ne znam da li će baš moći da padaju cene pošto je Evropa i ranije krenula sa smanjenjem broja tovljenika, ne znajući da će epidemija sa afričkom kugom da se ovako razbukti - pojašnjava Budimović.
- Teško je izaći na kraj sa afričkom kugom zato što nema mogućnosti lečenja, ne postoji vakcina još uvek, nešto se radi u Vijetnamu, neka druga serija imunih sredstava, ali to je na dugačkom štapu. Vidimo da imaju problem i Nemci, Poljaci, Česi, Hrvati, Rumuni i Bugari, čitavo okruženje, i u Кini se pojavila - naveo je Budimović.
On ističe da je u tovnom govedarstvu za godinu i po dana manje oko 8.000 grla.
- Govedarstvo, kao što je i proizvodnja mleka, tako i tov junadi, odnosno goveda, vrlo je zahtevno. Traži veliko angažovanje, radnu snagu, velike količine kabaste hrane. Ako uzmemo u obzir da jedna životinja pojede 40 kilograma hrane na dnevnom nivou, ako to traje nekih devet meseci, možemo lako da izračunamo šta znači toviti jedno ili pet junadi. Međutim, mi imamo malu potrošnju junećeg i goveđeg mesa, nekih četiri kilograma po stanovniku - napominje Budimović.
kurir.rs/RTS