Jedan vlasnik restorana sa Hvara objavio je račun iz jednog ugostiteljskog objekta u Austriji kao odgovor na žalbe zbog visokih cena na hrvatskom primorju.
On kaže da je njegov prijatelj početkom jula bio u austrijskom Lehu, mestašcu koje je poznato skijalište, a jedno je i od centara Svetskog kupa u skijanju. Takođe, reč je o popularnom alpskom odredištu i tokom letnih meseci.
Kako bilo, mešanu picu platio je 18,90 evra. Tiramisu ga je koštao 6,20 evra, a sok od jabuke 3,50 evra.
- Dakle, treba malo pogledati kakve su cene i u drugim zemljama, skuplji su od nas iako im sada nije udarna sezona. Na hrvatskom primorju tiramisu može se naći već od 3,50 evra, isto kao i sokove. A i pice su jeftinije, pa ne razumem zašto onda kukaju kada se spuste kod nas na more – poručio je ugostitelj.
Zanimljivo je da se pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata, pa i oni koji se bave pružanjem usluga smeštaja, žale da je sezona i nije baš onakva kakvu su očekivali nakon ulaska u Šengen.
- Hvar se svojom pozicijom, kvalitetom usluga kao i činjenicom da je prepoznatljiv turistički brend na međunarodnom tržištu, zajedno s Dubrovnikom, izdvaja od ostalih gradova u Hrvatskoj. Korekcija cena u odnosu na prošlu godinu, kada govorimo o smeštaju i vanpansionskim uslugama, na visini je 10 do maksimalno 15 odsto, a razloge povećanja možemo tražiti u inflaciji, uvođenju evra, kao i činjenici da je povećanje cena vidljivo u svim segmentima, troškovima poslovanja, nabave, radne snage - kaže Iva Belaj Šantić, iz Turističke zajednice grada Hvara.
Prema njenim rečima, kvalitet, ali i troškovi su različiti pa je teško za očekivati da će cene biti jednake na celom ostrvu, upravo kao što je teško za očekivati da ćete u Veneciji platiti kafu, picu i smeštaj jednako kao u Lidu di Jesolu ili Trevisu.
(Kurir.rs/Jutarnji, Slobodna Dalmacija)