ŽENE U PIVARSKOM BIZNISU INSPIRIŠU INKLUZIJU
Foto: Promo

ŽENE U PIVARSKOM BIZNISU INSPIRIŠU INKLUZIJU

Biznis -

Kada zaista cenimo različitost, inkluzija dolazi iz srca, slažu se u glas naše sagovornice iz Apatinske pivare: Danijela Kuridža supervizor uvozno-izvoznih operacija, Dragana Kondić analitičar usluge sa kupcima i Nevena Marković viši planer distribucije i transportnih ruta, dok komentarišu temu slogana ovogodišnje globalne kampanje za Dan žena: “Inspiriši inkluziju”.

Jednake mogućnosti i inkluzija su temelji rada u najstarijoj aktivnoj pivari u regionu. Inkluzivno okruženje mora biti više od mesta koje zapošljava ljude van stereotipnih obrazaca. Potrebno je da bude mesto na kojem se ljudi osećaju osnaženo da se bave poslom koji ih zanima, bez obzira na sektor, poziciju ili pol. Iako sektorom proizvodnih operacija i logistike obično dominiraju muškarci, tim ovih izuzetnih žena definitivno nije običan.

Apatinska Pivara
foto: Promo

Pitali smo naše sagovornice da li je izazovno raditi u polju u kom dominiraju muškarci?

Iako je u pitanju pivarska industrija i opšteprihvaćeno verovanje da je pivo piće za muškarce, Danijela kaže da u kompaniji sve više ističu žene bez obzira na kojim pozicijama i u kojim sektorima kompanije rade.

“Ukoliko posmatramo i analiziramo kompaniju globalno, akcenat je pre svega na znanju i iskustvu, uz odgovarajaće veštine koje svaki pojedinac poseduje”, kaže nadahnuto.

Dragana smatra da što se tiče polova svi su ravnopravni. “Ne osetim da postoji razlika u saradnji i izvršenju poslova u zavisnosti od pola. Poslove ne delimo na muške i ženske već nastojimo da svi imamo kvalitetnu i uspešnu saradnju”, smatra Dragana Kondić.

Za Nevenu, koja svakodnevno planira transportne rute u društvu još tri koleginice, retko se dešavaju situacije gde može da oseti da joj nešto nedostaje.

“Mislim da je sve manje podele na muško-ženske poslove, odnosno da svi radimo sve, tako da se ta podela ne oseća. Poštovanje koje imam od kolega čini da se osećam da pripadam timu”, zaključuje Nevena.

Šta za vas predstavlja inkluzija na radnom mestu?

Apatinska Pivara
foto: Promo

Za Danijelu, inkluzija jednako je ravnopravnost.

Inkluziju treba posmatrati i šire, kao zadatak svakog od nas, svakog pojedinaca koji svojim delovanjem doprinosi da se različitosti razumeju i prihvataju. Na sreću, višedecenijsko iskustvo u svakodnevnom radu sa ljudima širom Evrope, različitih profesija, uticalo je na moju svest i nekada pre oskudnu sposobnost da razumem i prihvatim dijametralno različite pristupe u poslu, razmišljanja suprotna od uobičajenih postupanja i delovanja na našem podnevlju”.

Za Draganu predstavlja pripadnost timu u kom radi.

“S obzirom na to da smo svi različiti kako generacijski tako i kao ličnosti smatram da se svi međusobno podržavamo i da se svačije mišljenje jednako vrednuje”.

Nevena je mišljenja da inkluzija na radnom mestu predstavlja to što oseća, da pripada tu i da se njene ideje i posao vrednuju.

“U našem kolektivu se svaki glas čuje i ceni. Bez obzira što smo svi različiti osećamo se podržano i možemo da se u potpunosti posvetimo poslu”.

U čemu najviše uživate na svom poslu?

Danijela voli to što je posao je vrlo dinamičan i odgovora njenom karakteru.

“Svaki novi radni dan je nova doza adrenalina koje me pokreće da odgovorim pravovremeno na nove izazove. Pre nego što krenete da obavljate posao, postavite sebi jedno i uvek isto pitanje: Volite li posao koji radite? To je ključ više od 50 odsto uspeha, zadovoljstva i rezultata koji stvarate. Zadovoljni poslom koji obavljate proaktivno utičete na saradnike unutar, ali i van organizacije kojoj pripadate”.

Dragana kaže da uživa u svom poslu i u tome što je često u kontaktu sa različitim osobama, kako sa kupcima tako i sa kolegama iz različitih sektora.

“Posao je dinamičan pa se samim tim svakodnevno dešavaju novi izazovi. Zajedničkim snagama rešavamo probleme i stičemo nova iskustva”.

Na poslu Nevena najviše uživa upravo u tom „muškom“ delu posla, gde je svakog dana dinamično i često se susreće sa novim izazovima, nema monotonije i usporenosti i svakog dana mogu da pokažu svoje ideje.

“Sviđa mi se to što često rešavamo novonastale situacije koje se uvek razlikuju od ostalih, što dodatno omogućava stvaranje novog iskustva”.

Apatinska Pivara
foto: Promo

Tema globalne kampanje za Međunarodni dan žena 2024. je “Inspiriši inkluziju”. Kada inspirišemo druge da razumeju i vrednuju inkluziju žena, stvaramo bolji svet. U Apatinskoj pivari osnažuju i podstiču žene da razbijaju stereotipe o muško-ženskim poslovima, a u tome u prilog govori i činjenica da u sektoru proizvodnih operacija i logistike radi rekordni broj žena od osnivanja pivare.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track