OTVORENI SEDMI „SRPSKI DANI OSIGURANjA“
Foto: Udruženje osiguravača Srbije

OTVORENI SEDMI „SRPSKI DANI OSIGURANjA“

Biznis -

Svi ključni pokazatelji poslovanja sektora osiguranja u proteklih deset godina beleže pozitivan trend i više su nego udvostručeni, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Ona je na Zlatiboru, otvarajući sedme „Srpske dane osiguranja“ dodala da je premija osiguranja po stanovniku u prethodnoj deceniji povećana sa 79 na 171 evro, a da ukupna premija beleži rast sa 64 milijarde dinara u 2013. godini na 133,9 milijarde dinara u 2022. godini. I iznos rešenih šteta je više nego dupliran u prethodnih deset godina - sa 28,7 na 68,9 milijardi dinara.

Govoreći na Konferenciji o osiguranju koja se ove godine održava pod nazivom „Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?“ guverner Tabaković je naglasila da je sektor osiguranja i u protekle četiri godine, u uslovima povećanih rizika, sačuvao solventnost i profitabilnost, pružajući širok spektar i visok kvalitet usluge svojim korisnicima. Tome su doprinele i mere Narodne banke Srbije, naglasila je Jorgovanka Tabaković. Dodala je i da su pozitivni trendovi nastavljeni i u prva tri tromesečja ove godine, jer je ukupna premija uvećana za 16,3% u odnosu na isti prošlogodišnji period i iznosi 115,6 milijardi dinara.

1 / 14 Foto: Udruženje osiguravača Srbije

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović izjavio je da Udruženje osiguravača Srbije radi na podizanju svesti građana o značaju polise. Osiguranje nije trošak, već investicija, dodao je Jovanović. On je izjavio i da se to posebno odnosi na poljoprivredu, kojoj vremenske neprilike nanose najveće štete.

1 / 19 Foto: Udruženje osiguravača Srbije

Srpski dani osiguranja su tradicionalna konferencija o osiguranju koju organizuje Udruženje osiguravača Srbije.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja