BOGATAŠI SU U STRAHU, POSLEDNJIH 5 GODINA SU IM KAO NOĆNA MORA: Mnogima je inflacija uništila novac, neki zažalili što su bogati
Foto: Shutterstock

Ima rešenja

BOGATAŠI SU U STRAHU, POSLEDNJIH 5 GODINA SU IM KAO NOĆNA MORA: Mnogima je inflacija uništila novac, neki zažalili što su bogati

Biznis -

Stručnjaci kažu da je, ako imate višak novca, mnogo pametnije uložiti ga u zlato nego u nekretninu. Na primer, za 100 000 evra može da se kupi garsonjera u Beogradu od 30 kvadrata, ali i kilogram i 500 grama zlata. Kako kažu, stan može da propadne, izgori ili da se sruši, a kilogram zlata će uvek sijati, odnosno vredeće isto, ako je bezbedno skladisten.

Nekretnine se vremenom amortizuju i opterecene su godisnjim porezom na imovinu. S druge strane donose godisnji prihod kroz rentiranje,tj.zakupninu. S druge strane zlato kontinuirano raste kroz vreme i na taj nacin ostvaruje prinos koji anulira inflaciju. Zlato je hiljadama godina unazad poznato kao najotporniji imovinski oblik na inflaciju. Prednost posedovanja zlata u svom imovinskom portfoliu jeste i anonimnost. Kada kupite zlato, niko osim Vas ne mora znati da ga posedujete.

Jos jedna prednost zlata, jeste sto investiranje mozete zapoceti sa svega nekoliko stotina evra, dok je kupovinu nepokretnosti potreban znatno veci novac. Znacajan broj mladih ulagaca upravo u zlatu stedi novac za kupovinu stana.

Zbog velikog pada valuta širom sveta, pa i konvertibilnih para, mnigi koji su imali višak novca, veliki deo je propao zbog globalne inflacije. Od početka korona krize, možda je bilo bolje one koji nemaju novac jer su spavali mirno. S druge strane, bogatašima su poslednje godina noćna mora, naročito onima kojima je inflacija "pojela veliki deo bogatstva". I pre korone, velike sile su naglo počele da kupuju zlato, pa je ljudima koji imaju pare već tada sve postalo sumnjivo.

Za ulaganje i zastitu novca od inflacije vekovima unazad koristi se cisto zlato koje poznato kao investiciono zlato. Proizvodi od investicionog zlata imaju zagarantovanu finocu 999,9. Neke zemlje uvele su standard koji se odnosi na najmanju prihvacenu tezinu od 1 g. Nasa zemlja nije definisala tu vrstu ogranicenja, sto znaci da investicioni proizvodi mogu imati i manju tezinu od jednog grama. Investiciono zlato dostupno je za kupovinu u obliku zlatnih poluga i zlatnih dukata.

zlato
foto: Promo, Shutterstock, ilustracija

Zlatne poluge proizvode se u visoko standardizovanim industrijskim uslovima. Zagarantovana čistoća zlatnih poluga jeste 999,9. Finoća (čistoća) zlatnog proizvoda predstavlja udeo čistog zlata u samom proizvodu. Najčešće se izražava procentualno. Proizvodi koji imaju finoću 999,9 imaju u sebi 99,9 procenata čistog zlata.

Npr. zlatna poluga od 1000 grama, čistoće 999,9 ima u sebi 999,9 grama čistog zlata.

Investiciono zlato proizvodi se u svega nekoliko kovnica, koje se nalaze u različitim delovima sveta. Najprestizniji svetski proizvodjaci zlata smesteni su Svajcarskoj. Najprestizniji proizvodjaci, posluju u okviru nemacke poslovne grupacije HERAEUS u cijem vlasnistvu se nalazi i svajcarski ARGOR HERAEUS. Osim poslovne grupacije HERAEUS, znacajno mesto na trzistu plemenitih metala zauzimaju i svajcarski proizvodjaci VALCAMBI suisse i PAMP. Proizvodi navedenih proizvodjaca, ekvivalentno su vrednovani na svetskom tržištu plemenitih metala. Proizvodi svajcarskih proizvodjaca uzivaju najvece poverenje i najbolju reputaciju na svetskom trzistu plemenitih metala.

Zašto je investiciono zlato najbolji imovinski oblik?

Investiciono zlato je jedini proizvod koji štiti novac od inflacije. Zlato upravo kroz rast svoje vrednosti kroz vreme, koji je u nacelu visi od stope inflacije , generise dodatni prinos i na taj nacin stiti novac od obezvredjivanja.

Kamatne stope vec izvesno vreme ne prate inflaciju. Zapravo, novac koji stoji na stednom racunu u banci, ili u gotovini, svaki dan se obezvredjuje, ukoliko nije ulozen u neku od rezistentnih imovinskih kategorija.

Vrednost zlata zna se u svakoj sekundi u toku dana, za razliku od ostalih konkretnih oblika imovine nekretnine, zemljšta, firme i dr., čija se trenutna vrednost ne zna, ili je za njeno utvrđivanje potrebno izvesno vreme. Investiciono zlato je visoko konvertibilan proizvod (karatkteriše ga laka zamenjivost za bilo koju drugu valutu). Investiciono zlato je najlikvidniji investicioni proizvod. Investiciono zlato je nenuništivo, deljivo i lako prenosivo. Investiciono zlato je pogodno za skladistenje, zapreminski zauzima manji prostor nego novac. Investiciono zlato ima suštinsku vrednost. Investiciono zlato oslobođeno je PDV -a . (PDV = 0 %)

KADA KUPITI ZLATO?

Zlato je najbolje kupovati u normalnim okolnostima. To su periodi kada u svetu nema izrazenih tenzija i drustveno ekonomskih poremecaja. U takvim periodima cena se ne nalazi u tzv.pikovima tj.rekordnim vrednostima. Deo kapitala koji je ulozen u investiciono zlato ,visoko je likvidan i mozete ga posmatrati, kao efektivni novac koji Vam je u svakom trenutku dostupan za upotrebu . Za koriscenje novca koji se nalazi u investicionom zlatu, potrebna je samo odluka ulagaca, da zeli da ga konvertuje u novac. Unovcavanje investicionog zlata nije proces, vec transakcija koja se automatski realizuje. U periodima kriza, recesija i drugih nepredvidjenih dogadjaja, zlato je gotovo nemoguce kupiti. U tim situacijama traznja po pravilu postaje najveca, ali kupovinu je nemoguce obaviti.

Vrednost zlata u periodima recesija, kriza i slicnih poremecaja, reaguje progresivno i belezi snazan rast.

U periodu recesije, koja je zahvatila najveci deo sveta( period od 2008 do 2011 godine ), vrednost zlata uvecala se 280 %. Nakon okoncanja iste, vrednost se stabilizovala ali ostala je uvecana 200%.

Kada je poceo rusko-ukrajinski sukob cena zlata je rasla 6% na dnevnom nivou. Nakon toga doslo je do konsolidacije vrednosti zlata.

DA LI SE ULAGANJEM U ZLATO MOZE POGREŠITI ?

Ulaganje u zlato pripada kategoriji najboljih dugoročnih ulaganja. Konflikt između očekivanog prinosa i uloženog novca, može nastati samo ukoliko je investicija kratkoročna, tj.kraća od par godina. Ukoliko je ulaganje dugoročno, tj.duže od navedenog perioda,benefit dobijen kroz rast vrednosti zlata bice ocigledan. Ako posmatramo period unazad dvadeset godina, dolazimo do podatka da vrednost zlata prosečno raste na međugodišnjem nivou od 12%. Naravno, ima i perioda kada vrednost zlata ima negativno kretanje, ali vremenski posmatrano mnogo je prisutniji trend rasta od trenda pada vrednosti zlata.

Ulaganjem u zlato može se pogrešiti samo ako uložite novac koji će Vam u kratkom vremenskom intervalu biti potreban za potrošnju ili investicije.

Najbitnija karakteristika zlata jeste, da ekstremni događaji utiču progresivno na kretanje njegove vrednosti. Ekstermni događaji najčešće mogu negativno uticati na naše prihode. Ukoliko do toga dođe, zlato nam može pomoći da lakše prevaziđemo novonastalu situaciju.

To zapravo znači, da će zlato najviše vredeti kada nam je novac najpotrebniji. Zlato je, suštinski naš solidarni partner u kriznim situacijama. Zahvaljujući toj činjenici svi dobro situirani ljudi, koji zele sigurnu i spokojnu buducnost, poseduju zlato u svom imovinskom portfoliu.

Investiciono zlato moguće je unovčiti u svakom trenutku bilo gde u svetu.

GDE I KAKO DA KUPIM ZLATO ?

Zlatara Gold, uvoznik i prodavac investicionog zlata u našoj zemlji, omogućila je kupovinu najvrednijeg plemenitog metala na jednostavan i bezbedan način.

Sve informacije možete dobiti posetom sledećih stranica:

CENA ZLATA

INVESTICIONO ZLATO

Trend kretanja vrednosti zlata u proteklih dvadeset godina možete saznati

OVDE

Preuzimanjem besplatne aplikacije cenu zlata možete saznati u svakom trenutku.

OVDE

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja