05:17

Stručnjak otkrio na koji način se mogu spasiti šume Košutnjaka

zasadi drvo

ŠUMAMA KOŠUTNJAKA PRETI IZUMIRANJE! Prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić otkrila na koji način će one biti spasene

Zasadi Drvo -

Prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić, sa Šumarskog fakulteta, univerziteta u Beogradu bila je gost Pulsa Srbija na Kurir televiziji gde je otkrila koji je plan da se sačuvaju šume na Košutnjaku.

- Poslednjih meseci i godina se susrećemo sa problemom zaštite životne sredine. Na prostoru Beograda postoje dva velika šumska ekosistema, a to su Veliko ratno ostrvo i šume Košutnjaka. Ovi ekosistemi su stavljeni pod sistem zaštite, Veliko ratno ostrvo 2005. godine, dok su šume Košutnjaka 2014. godine. Konkretno kada je reč o Košutnjaku, 2019. godine Sekretarijat za zaštitu životne sredine je prepoznao značaj biodiverziteta i angažovao Šumarski fakultet da naprave jednu studiju. Ona se tiče identifikacije i monitoringa retkih i ugroženih vrsta na ovom područiju - rekla je prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić, šef Katedre Semenarstva, rasadničarstva i pošumljavanja, sa Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Zasadi drvo
foto: Kurir televizija

Prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić, šef Katedre Semenarstva, rasadničarstva i pošumljavanja, sa Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu je istakla da su studijom utvrdili da postoji 59 drvenasto različitih vrsta na prostoru Košutnjaka.

- Šume na Košutnjaka su opšte poznate. Mada postavlja se pitanje koja je vrednost tih šuma i šta se nalazi u tim šumama? Utvrdili smo rekognosciranjem terena da na šumama Košutnjaka postoji 59 vrsta drvenastih različitih vrsta, što je veoma veliki bio diverzitet. Mi smo identifikovali retke i ugrožene vrste i kojima preti izumiranje, a ukoliko nam te šume izumru, šume Košutnjaka će biti degradiranje i polako će nestajati - kaže prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić, šef Katedre Semenarstva, rasadničarstva i pošumljavanja, sa Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Košutnjak
foto: Google Street View Printscreen

Dodala je da je sakupljanje semena sledeći korak ka očuvanju ovih šuma.

- Mi bi trebalo organizovano da počnemo sa sakupljanjem semena tih ugroženih i retkih vrsta. Tu prvenstveno mislim na hrastove i šumske voćkarice. Mi u rasadniku Šumskog fakulteta imamo sadni materijal, koji u datom momentnu treba vratiti na područje Košutnjaka. Samim tim će se zaštiti ove vrste i proširiti njihova populacija - rekla je prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić, šef Katedre Semenarstva, rasadničarstva i pošumljavanja, sa Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:28

Evo zašto su šume Košutnjaka ovako posebne

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track