NAUČITE PROGRAMIRANJE OD NULE: Ovo su saveti za apsolutne početnike u programiranju
Foto: Tim Edukacija

Za buduće programere

NAUČITE PROGRAMIRANJE OD NULE: Ovo su saveti za apsolutne početnike u programiranju

Edukacija -

Bilo da počinjete da učite programiranje iz zabave ili želite da pravite karijeru, morate znati da je u pitanju celoživotni proves. Da se brzo otisnete u profesionalne vode, pročitajte ove savete sa portala Freelancer.

1. Najpre naučite osnovne koncepte kodiranja

Čak i pre nego što odaberete jezik, trebalo bi da naučite osnovne koncepte kodiranja. Počnite od stručnih termina.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Varijable su imena data metodama skladištenja informacija. Pozivanje varijable vraća informaciju iz skladišta.

Kontrolne strukture na osnovu postojećih parametara određuju koje varijable će se koristiti. Jedna od osnovnih struktura je izjava „ako...onda“, koja programu sugeriše kako da se ponaša u određenim situacijama.

Termin strukture podataka se odnosi na skladištenje podataka i pristup podacima u računaru.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Sintaksa je set pravila koja definišu gramatiku jednog programskog jezika.

2. Izaberite jezik koji daje mogućnost da ovladate osnovama

Kada se prvi put srećete s programiranjem, morate poređati prioritete tako da naučite osnove. Preliminarno obrazovanje bi trebalo da pokrije rešavanje problema i razumevanje koncepata početnog nivoa. Tako bi, primera radi, trebalo da naučite procedure i petlje, dekomponovanje problema, inkapsuliranje podataka i, uopšte uzevši, kompjutersku logiku. Za brzo usvajanje ovih koncepata idealni su jezici poput Pythona.

Sintaksa jezika od koje počinjete ne bi trebalo da bude preterano apstraktna. To znači da bi jezici trebalo da budu laki za čitanje i razumevanje. Vaš prvi jezik bi trebalo da bude što je moguće više sličan govornom jeziku. Jezici kakav je C imaju kompleksnu sintaksu bez koje ih je nemoguće razumeti.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Druga prednost učenja dinamičkog jezika kao što je Python jeste mogućnost testiranja njegovih svojstava dok programirate. Tako se, primera radi, ako naiđete na problem pri lansiranju aplikacije, možete vratiti kodu i prilagoditi problematične linije, pa pokušati ponovo. U programskim jezicima kakav je C++ biste u ovom slučaju morali da iznova kompajlirate program.

3. Izaberite jezik u odnosu na vaše ciljeve

Izbor jezika bi trebalo da odslikava vaša interesovanja i karijerne ciljeve. Da li želite da razvijate aplikacije za mobilne uređaje ili da dizajnirate web stranice? Odgovor na ova pitanja će odrediti jezike i okruženja kojima morate ovladati.

4. Učite pišući, ne samo čitajući kodove

Čak i ako ste razumeli koncept čitajući kodove, dok sami ne probate da kodirate, nećete biti u stanju da primenite rešenja koristeći ispravnu sintaksu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

5. Ne zanemarujte osnove

Sve dok ne znate zašto program radi ono što radi, nećete ovladati jezikom na ekspertskom nivou. Zato ne budite nestrpljivi. U želji da što pre počnete da pišete programe i dizajnirate aplikacije, ne zaboravite da prođete osnove.

6. Pokušajte da pišete kodove na papiru

Pisanje koda na papiru je dobar način učenja. Glavni razlog je to što, za razliku od programiranja, na ovaj način nećete moći da proverite ispravnost sintakse. Upravo ovaj izazov će vas naterati da se više usredsredite na ono što pišete.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track