VIŠNJARI SEKU ZASADE: Proizvođači besni zbog niskih cena!
Foto: Dado Đilas

Ostaćemo bez omiljenog voća na rafovima

VIŠNJARI SEKU ZASADE: Proizvođači besni zbog niskih cena!

Društvo -

Proizvođači višanja širom Srbije masovno seku svoje zasade, bacaju rod ili odbijaju da uopšte beru ovo voće jer su nezadovoljni otkupnom cenom od samo 30 dinara po kilogramu, od čega beračima moraju da plate 20 dinara!

- U maloprodaji višnje koštaju oko 100 dinara, dok je njihova otkupna cena 30 dinara, možda negde 40, a od toga beračima ide 20 dinara, pa je razlika toliko niska da nemamo računa da radimo sa višnjama. Mi tražimo da otkupna cena bude minimalno 80 dinara. Većina nas je odustala od berbe, čupamo sadnice, dižemo ruke, rasformirali smo i ovo naše udruženje voćara jer vidimo da nam nema pomoći. Na kraju ćemo ili višnje morati da uvozimo, ili ih jednostavno neće biti na našem tržištu - kaže Dragan Jevtović, bivši predsednik Udruženja voćara rudničko-takovskog kraja, a društvene mreže su preplavili snimci na kojima se vidi kako očajni voćari bacaju svoje višnje.

Slična situacija je i na području opštine Merošina, gde je nemali broj poljoprivrednika odustao od berbe višanja, a neredovni otkup i niska cena višnje razlozi su zbog kojih su i ove godine otkazane manifestacije posvećene ovom voću Dani višnje i Toplički sabor višnjara, koji je trebalo da se održe u Prokuplju i Velikoj Plani. U Gradskoj upravi Prokuplja kažu da se i ove godine solidarišu sa proizvođačima višnje, koji trpe zbog niske otkupne cene.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine razgovarali su juče sa proizvođačima višanja iz Prokuplja i okolnih mesta. Na sastanku su proizvođači istakli da je ponuđena cena od 25 do 30 dinara po kilogramu za višnju niska, kao i da zbog kvaliteta i klase ovogodišnjeg roda treba da bude veća. Na sastanku je tim povodom dogovoreno da nadležne inspekcije izvrše vanredne kontrole kako otkupa, tako i kvaliteta i klasiranja višnje.

Brojke

  • 30 dinara je otkupna cena višnje po kilogramu
  • 20 dinara od toga ide beračima višnji
  • 80 dinara minimalno zahtevaju berači da bude cena

(Kurir.rs / J.P)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track