PREDSEDNIK SRBIJE OBIŠAO PORODILIŠTE U ALEKSINCU: Džabe nam veće plate i penzije ako nemamo decu
Foto: Tanjug/Tanja Valič

uloženo 500 hiljada dinara u rekonstrukciju

PREDSEDNIK SRBIJE OBIŠAO PORODILIŠTE U ALEKSINCU: Džabe nam veće plate i penzije ako nemamo decu

Društvo -

ALEKSINAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je rekonstruisano porodilište Opšte bolnice u Aleksincu. Rekonstrukciju je finansirala fondacija "Dragica Nikolić".

"Hoću da se zahvalim Dragici, porodici Nikolić, tih gotovo 500 hiljada evra nije malo. Imamo užasan trend nestajanja stanovništva. Ne zato što imamo veliku stopu smrtnosti, najveći problem imamo sa brojem novorođene dece", istakao je Vučić.

foto: Tanjug/Tanja Valič

On je naglasio da će država i Vlada Srbije i dalje nastaviti da rade na podsticajnim merama za podizanje nataliteta.

"Imaćemo najmodernije bolnice, predivno urađene zidove, lepe krevetesve što treba da se uradi i uredi, ali nije broj dece direktno prorcionalan razvoju ekonomije, napretku životnog standarda. Naprotiv, neretko je to obrnuto propocionalno. Zato i apelujem na svest ljudi", rekao je Vučić.

Vučić kaže da Srbi treba da razumeju da nestajemo kao nacija.

"Mi nestajemo kao nacija, džabe što ćemo imati i veće i penzije i plate, ako nemamo dece", rekao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da investiranje u gradove i opštine ne znači ništa ukoliko ne bude dece, i ljudi koji će da čuvaju ono što je izgrađeno. Zbog toga je ljude u Srbiji zamolio da razmisle o tome jer, kako kaže, "od toga ništa nije važnije".

foto: Tanjug/Tanja Valič

Najveći pad u broju rođene dece u Srbiji, prema njegovim rečima, je u Novom Pazaru.

"Prema podacima ranije je bilo više dece i u Novom Pazaru i u Vranju, ali iz Vranja je deo otišao u Preševo gde je otvoreno porodilište tako da to nije suštinski pad. Tu je još gradova kao što je Pančevo. U svakom slučaju mnogo je mesta sa značajnim padom i moramo da vidimo šta ćemo da uradimo", ukazao je predsednik.

Ipak, on je rekao da smatra da je na roditeljima odluka i poručio mladim ljudima da razmisle šta ostavljaju iza sebe Srbiji.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednica Fondacije Dragica Nikolić rekla je da je u rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju porodilišta na delu trećeg sprata Opšte bolnice uloženo 54,5 mililna dinara.

Rekonstrukcija je izvršena i uz pomoć donacija "Crvenog polumeseca" UAE i Crvenog krsta Kine.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Ona je navela da se aktivnosti fondacije nastavljaju, te da će u utorak biti dodeljeni tableti najuspešnijoj deci u Srbiji.

"To je korak ka nečemu čemu naša država sve vreme stremi i čuvena fondacijska rečenica, da nas bude više", rekla je Nikolić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track