POSLE RUSKE INVAZIJE I PRETNJE SANKCIJAMA Sberbanka poručuje da je spremna za sve scenarije, VTB: Za sada su sve usluge dostupne
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

banke

POSLE RUSKE INVAZIJE I PRETNJE SANKCIJAMA Sberbanka poručuje da je spremna za sve scenarije, VTB: Za sada su sve usluge dostupne

Planeta -

Ruska banka VTB poručila je danas poslovnim klijentima da izbegavaju transakcije u dolarima i evrima, a iz Sberbanke je poručeno da su spremni za sve scenarije, aludirajući na pretnju sankcijama nakon ruskog napada na Ukrajinu.

U pismu klijentima VTB navodi da su za sada sve usluge dostupne i da su se pripremili za normalan nastavak poslovanja.

Poslovnice, bankomati i internet usluge funkcionišu normalno, poručili su iz VTB-a, naglasivši ipak da bi poslovni klijenti trebalo da izbegavaju transakcije u dolarima i evrima kako bi "sveli rizike na minimum, s obzirom na aktuelnu situaciju", prenosi agencija Interfax.

Najveća ruska banka Sberbank saopštila je da su spremni za moguće probleme, prenosi Indeks.

"Spremni smo za bilo kakav razvoj događaja, razradili smo scenarije kako bismo se pobrinuli da su novac, imovina i interesi naših klijenata zaštićeni i da su naše funkcije u potpunosti operativne", poručili su iz Sberbanka.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je u utorak da će se Sberbank i VTB suočiti sa američkim sankcijama ako Moskva nastavi s invazijom na Ukrajinu. Nijedna ruska finansijska institucija nije sigurna, upozorio je.

Deonice Sberbanke i VTB-a pale za više od 40%

Deonice Sberbanke pale su za 49,4 posto, na najniži nivo u posljednjih šest godina, a deonice VTB-a za 41,3 posto. Internet banka Tinkoff, čije su deonice na londonskoj berzi pale za 45,2 posto, saopštila je da njeni sistemi rade bez problema.

"Tinkoff ima dovoljnu likvidnost", saopštila je banka koja nije u državnom vlasništvu, ali je na listi 13 sistemski važnih banaka u Rusiji.

"Vidimo povećanu potražnju za podizanjem gotovine i dopunjujemo bankomate po pojačanom rasporedu", dodaju.

Kurir.rs

Bonus video:

02:46

DA LI EU MOŽE DA KAZNI SRBIJU UKOLIKO SE NE PRIDRUŽIMO SANKCIJAMA? Politički analitičar se prisetio 1999. godine i APELOVAO NA OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track