MOJA MAJKA ČEKA OVU NAKNADU, ALI JE NIJE DOBILA: Ko ima pravo na uvećeni dodatak za tuđu negu, a koga sigurno odbijaju
Foto: Shutterstock

MOJA MAJKA ČEKA OVU NAKNADU, ALI JE NIJE DOBILA: Ko ima pravo na uvećeni dodatak za tuđu negu, a koga sigurno odbijaju

Penzioner -

- Kako može da se dobije uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć i kome treba da se obratim? Mojoj majci Fond PIO isplaćuje naknadu za tuđu pomoć i negu, ali je njeno stanje sve lošije pa mislim da ima pravo i na uvećani dodatak. Sa ovim pitanjem se jedan naš sugrađanin iz Rače PIO fondu.

Zakonom o socijalnoj zaštiti predviđeno je da pravo na uvećanje ovog dodatka ostvaruju osobe koje imaju utvrđeno telesno oštećenje 100 odsto po jednom osnovu, oni koji imaju organski trajni poremećaj neurološkog i psihičkog tipa, kao i osobe kod kojih je utvrđena potreba za pomoći i negom i koja imaju više oštećenja, s tim da nivo oštećenja iznosi više od 70 odsto po najmanje dva osnova, poručili su iz PIO Fonda.

- Zahtev za uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica podnosi se nadležnom centru za socijalni rad sa priloženom kopijom rešenja Fonda PIO o ostvarenom pravu na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, uz očitanu ličnu kartu i medicinsku dokumentaciju novijeg datuma. Centar će zahtev sa pratećom dokumentacijom proslediti nadležnoj lekarskoj komisiji u Fondu radi veštačenja telesnog oštećenja. Kada se obavi veštačenje, lekarska komisija će Centru da dostavi svoju Ocenu, nalaz i mišljenje. Na osnovu tog nalaza, u kome je navedeno da li postoji telesno oštećenje kod podnosioca zahteva i u kom procentu, Centar za socijalni rad donosi rešenje i vrši isplatu naknade ukoliko je priznato pravo - dodali su.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track