U SRBIJU USKORO STIŽU PENZIJE IZ ALBANIJE! Čim se potpiše sporazum svima će se sabirati staž, a imaće pravo i na još jednu uslugu
Foto: Shutterstock, Petar Aleksić

odluka

U SRBIJU USKORO STIŽU PENZIJE IZ ALBANIJE! Čim se potpiše sporazum svima će se sabirati staž, a imaće pravo i na još jednu uslugu

Penzioner -

Svi oni koji sada rade ili su deo radnog veka proveli u Albaniji uskoro će moći da regulišu celokupno socijalno osiguranje, koje obuhvata ne samo penzionu već i zdravstvenu oblast. To znači, da će im se beležiti staž koji su stekli ili će steći u ovoj državi, a moći će i da se leče i u njihovim zdravstvenim ustanovama.

U Tirani su nedavno održani pregovori nadležnih ministarstava, organa za vezu i nosilaca osiguranja Republike Srbije i Republike Albanije za zaključivanje Sporazuma između Republike Srbije i Republike Albanije o socijalnoj sigurnosti.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je Zoran Milošević, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a delegaciju Republike Albanije Olta Manjani, zamenik ministra ekonomije, kulture i inovacija.

rukovanje, biznismen, biznismeni, posao, radni sastanak, lobiranje, lobisti, poslovni ljudi, preduzetnici, poslodavci, poslodavac
foto: Profimedia

To je bio drugi sastanak dve delegacije na kome je u potpunosti usaglašen tekst Sporazuma između Republike Srbije i Republike Albanije o socijalnoj sigurnosti.

Izvršeno je i parafiranje teksta Sporazuma, koji sadrži odredbe o penzijskom i invalidskom osiguranju, zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, kao i odredbe o osiguranju za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Pisanje
foto: Shutterstock

Dogovoreno je da se u drugoj polovini 2024. godine održi još jedna runda pregovora, na kojoj će se razmatrati i usaglasiti odredbe Administrativnog sporazuma za sprovođenje Sporazuma između Srbije i Albanije o socijalnoj sigurnosti.

Podsetimo, penzije i ostala prava ostvarena u Srbiji isplaćuju se u 28 zemalja sveta, ne računajući bivše jugoslovenske republike. Prema podacima za 2023. godinu, od ukupno 13.367 korisnika više od pola je u Nemačkoj, zatim Austriji, Mađarskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Francuskoj...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track