Slušaj vest

Kao i mnoge trendove, i ovo smo preuzeli iz sveta. Da li ste čuli za cover charge?

Cover charge ili izvorno le couvert (kuver ili kaver kako ga neki zovu) je dodatni trošak koji može da vas zatekne ukoliko se nađete u nekom restoranu. Srećom, u Srbiji nema mnogo takvih restorana, ali na prestižnijim mestima možete platiti oko 200 dinara po osobi samo zato što ste se našli u tom ugostiteljskom objektu.

Šta tačno plaćate?

Izvorno, reč potiče iz francuskog jezika i predstavlja pribor za jelo, odnosno escajg. Cena koju plaćate odnosi se na to da koristite pribor koji prethodno mora biti opran i ispoliran. Takođe, time vam naplaćuju i samu postavku stola. Uz kuver obično dobijete i hleb sa puterom dok čekate glavno jelo.

screenshot-20240131-085157.jpg
Foto: Youtube Printscreen, Miloš Samardžija

Na nekim mestima, pored hleba, poslužuju i amus-buš (amuse-bouche) što predstavlja zalogajčić nalik kanapeu. Dakle za 200 dinara, koristite pribor, dobijete hleb i amus-buš, bez obzira da li to želite da jedete ili ne.

Francuska je prva uvidela ovu mogućnost zarade za održavanje inventara koji koristite prilikom posete restoranu. Kasnije je to preuzeto u ostalim delovima sveta, a nešto kasnije i kod nas. U profesionalnom ugostiteljstvu, ovo se smatra normom i podrazumljivo je, pa konobari ne misle da treba da vas obaveste o dodatnom trošku.

Uzmite u obzir da kuver ne označava napojnicu iako u nekim restoranima po pravilu pored kuvera, naplaćuju 10 do 20% i za to. Mada je u našoj zemlji to prilično ređi slučaj.

Gde se možete susreti sa kuverom?

U skoro svakom luksuznijem restoranu, hotelskim restoranima i onima sa mišelinovom preporukom ili zvezdicom, naplata kuvera se podrazumeva.