Ministar finansija Hrvatske Marko Primorac najavio je zakonsko ukidanje bankarskih naknada za vođenje osnovnog računa od početka sledeće godine.

Potez najveće, Zagrebačke banke, pokazao je koliko je taj Vladin potez štetan za većinu klijenata. ZABA je, naime, na adrese svojih klijenata poslala izmene naknada koje stupaju na snagu 8. januara iduće godine, dan nakon što će Vladin zakon ukinuti naknadu za osnovni račun.

- U skladu s društvenom odgovornošću, Zagrebačka banka će ukidanjem naknade za ugovaranje i vođenje Osnovnog računa pružiti svojim klijentima mogućnost primanja redovnog dohotka, penzije te ostalih primanja na Osnovni račun bez naplate naknade za vođenje računa - rekli su u ZABI.

Mesečna naknada za vođenje osnovnog računa u Zabi iznosi 1,99 evra i od 8. januara se, dakle, ukida. No, zato se istog dana povećavaju sve druge naknade, i to drastično.

shutterstock-2256175877.jpg
Shutterstock 

Tako će se, primera radi, naknade za žiro račun plaćati 1,20 evra, što je čak 82 posto više nego sad. Zabin najčešći paket, Dinamična lepeza mogućnost, koštaće 11,50 evra, a to je povećanje od 44 posto.

Povećavaju se i naknade za platne transakcije. Ako, primera radi, u poslovnici banke plaćate 100 evra na neki račun u Zabi, danas ćete platiti naknadu od 1,59 evra, a od iduće godine dva evra. Ako plaćate online na račun u Zabi naknada je 0,17 evra, a od januara biće 0,25 evra, što je 47 posto više.

Zaba je lani imala neto dobit od 450 miliona evra, što je 89 posto više nego prethodne godine. U prvih šest meseci ove godine profit im je iznosio čak 257 miliona evra, što znači da bi dobit za celu godinu mogla premašiti pola mlijarde evra!

Valja naglasiti kako je bivši predsednik uprave Zabe Ivan Vlaho ranije imao ukupna primanja u iznosu od 89.000 evra bruto svakog meseca. Reč je o plati, bonusu i ostalim primanjima (službeni auto, zdravstveno, penziono).

biznis.kurir.rs/Danica.hr