Građani koji imaju neizmirene obaveze za komunalne usluge do 31. avgusta 2023. godine, imaju priliku da regulišu svoje dugove na rate, uz mogućnost otpisivanja kamate i umanjenja glavnog duga do 20 odsto.

Javno komunalno preduzeće Infostan tehnologije omogućava podnošenje zahteva za reprogram dugovanja do 31. oktobra 2024. godine.

Formular za zahteve dostupan je na zvaničnom sajtu Infostana, kao i na šalterima u svim ekspoziturama.

Korisnici koji mogu da konkurišu za reprogram su podeljeni u tri kategorije, u zavisnosti od njihovog statusa.

0606-zorana-jevtic-ms3337704.jpg
Zorana Jevtić 

Opšta kategorija korisnika – Ovaj obrazac popunjavaju korisnici koji nisu evidentirani kao korisnici socijalne pomoći ili penzija.

Korisnici socijalne pomoći – Oni koji su evidentirani u Centru za socijalni rad kao korisnici novčane pomoći i/ili dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Penzioneri – Ova kategorija obuhvata korisnike evidentirane u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kao penzionere ili primaoce novčanih naknada.

Akcija reprograma započeta je 1. novembra prošle godine, u skladu sa zaključkom Gradskog veća Beograda, a prvobitno je trebalo da traje do kraja aprila 2024. Međutim, zbog velikog interesovanja, JKP „Infostan i tehnologije“ je produžio rok za još šest meseci.

Građani koji iskoriste ovu pogodnost mogu sami odabrati broj mesečnih rata, uz povoljne uslove otplate. Na primer, jednokratnim plaćanjem duga moguće je ostvariti popust od 15 odsto, dok se za plaćanje na tri rate otpisuje 12 odsto glavnog duga. Ukoliko se dug rasporedi na šest rata, otpisuje se 10 odsto, a za 12 rata – pet odsto.

Penzionerima i korisnicima socijalnih davanja omogućen je najpovoljniji reprogram – otplata na čak 60 mesečnih rata, uz otpis kamate i 20 odsto glavnog duga.

Ovi građani mogu otplatiti dugove prema sledećim kategorijama: do 30.000 dinara na 12 rata, dug od 30.000 do 50.000 dinara na 24 rate, dug do 200.000 dinara na 48 rata, dok se iznosi veći od 200.000 dinara mogu otplaćivati na maksimalnih 60 rata.

Takođe, treba naglasiti da se reprogramom ne obustavlja samo obračun kamate, već se i zaustavljaju svi izvršni postupci, čime građani dobijaju značajnu olakšicu u rešavanju svojih dugovanja.

1102-stockphotohandsholdingpileofmoneyserbiandinarpapercurrencydinarsvalue1239445939.jpg
Shutterstock 

Plaćanje poreskog duga na rate

Odlaganje plaćanja poreza takođe je moguće za privrednike, preduzetnike, ali i fizička lica u određenim situacijama kada porez predstavlja prevelik finansijski teret.

Ovaj mehanizam omogućava da se dugovanje plati na rate, najčešće u periodu do 60 meseci. Ključni kriterijum za ostvarivanje prava na reprogram je dokazivanje da bi trenutna uplata celokupnog duga izazvala značajnu ekonomsku štetu za obveznika.

Za pravna lica u restrukturiranju, rok za plaćanje se može produžiti na maksimalno 24 meseca. Osim toga, postoji olakšica za dugove do 1,5 miliona dinara za pravna lica i preduzetnike, odnosno do 200.000 dinara za fizička lica, gde se ne zahteva dodatno obezbeđenje.

Kako bi se iskoristila ova mogućnost, potrebno je podneti zahtev Poreskoj upravi, uz eventualnu obavezu dostavljanja garancija za naplatu duga, zavisno od njegove visine. Na ovaj način, uz sporazum sa Poreskom upravom, obveznici mogu rasteretiti poslovanje, obezbediti kontinuitet i izbeći prinudnu naplatu dugovanja.

Međutim, važno je napomenuti da ukoliko obveznik ne ispoštuje uslove ugovorenog reprograma, gubi pravo na dalja odlaganja, a preostali dug odmah postaje predmet prinudne naplate. Takođe, u slučaju statusnih promena preduzeća, obaveza plaćanja duga prelazi na pravnog sledbenika.

biznis.kurir.rs/Biznis.rs