U ŠKOLI MINIMALAC, A KOD PRIVATNIKA DOBIJU I 3 PUTA VIŠE: Direktori u problemu, više vole da čiste po kućama nego posao za stalno

VELIKI PROBLEM

U ŠKOLI MINIMALAC, A KOD PRIVATNIKA DOBIJU I 3 PUTA VIŠE: Direktori u problemu, više vole da čiste po kućama nego posao za stalno

Novčanik -

Osim što škole u Srbiji muke muče sa nestostatkom nastavnika, sad im se na grbaču natovarila još jedna briga, a to je da više nema ko ni da im čisti učionice.

Naime, sve manje tetkica želi da radi za minimalac, koliko primaju u školi, kada privatno čišćenjem stanova, poslovnih zgrada i bogataških vila mogu da zarade i do tri puta više.

Dodatni problem je i to što su spremačice u obrazovnim ustanovama plaćene kao da imaju završenu samo osnovnu školu, a većina njih ima diplomu srednje. Zbog niskih zarada za veoma naporan fizički posao retko ko se javi i na oglase za posao koji se redovno raspisuju.

BROJKE

  • 46.000 do 52.000 dinara je plata spremačica u školama
  • 800 do 1.500 dinara po satu košta čišćenje stanova i vila
  • 140.000 dinara mesečno mogu spremačice da zarade privatno

U školi ostaju samo retke spremačice kojima odgovara da imaju slobodan vikend kako bi vreme provodile sa porodicom, dok sve ostale, naročito mlađe, beže čim nađu posao u privatnom sektoru.

U Agenciji "Čistunica" koja se bavi čišćenjem poslovnih prostora kažu za Kurir da se zarada tetkica razlikuje zavisno od toga da li same rade privatno ili preko agencije.

- Kod nas plata zavisi od toga toga da li su angažovane skraćeno ili puno radno vreme. Standardna plata je 70.000 dinara, prijavljene su za stalno, ide im radni staž i dobijaju novac za prevoz. Ako same rade privatno uzimaju oko 1.000 dinara za sat - rekli su za Kurir u toj agenciji.

ciscenje
foto: Profimedia

Gospođa Slađana koja vodi agenciju "Slađa tim" rekla nam je da se satnica spremačica koje ona angažuje za održavanje stanova i poslovnih prostora kreće između 600 i 1.000 dinara.

ONLAJN NASTAVA

U osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Rakovici u jednom trenutku zbog manjka spremačica direktor je morao starije razrede da prebaci na onlajn nastavu, jer je umesto šest u jednoj smeni radila samo jedna spremačica na 650 daka.

- Nemajući kud rukovodio sam se onom narodnom da biram manje zlo pa sam odlučio da u jednoj smeni popodne stariji razredi predu na onlajn nastavu. Sutradan je došla vanredna inspekcija. Šta bi bilo da je došlo do neke infekcije? Direktor bi bio kriv jer je ugrozio zdravlje đaka - kaže Stevuljević.

Da problem sa tetkicama u školama definitivo postoji za Kurir je potvrdio i Dejan Pavković, direktor OŠ "Jovan Sterija Popović" sa Novog Beograda.

- Ja imam dovoljno spremačica, koliko mi je država dozvolila, ali taj problem postoji i to vidim na našim vajber grupama direktora jer stalno neko traži tetkicu na zamenu. Problem su niske plate koje su nešto malo iznad minimalca. Manje spremačica napusti posao, a više njih ode u penziju, pa je potrebno naći zamenu. Ako je posao na duže onda se nađe zamena, ali je teže naći na mesec dana kada neka od njih ode na bolovanje - kaže Pavković za Kurir.

On dodaje da su tetkice u njihovoj školi zadovoljne, jer postoji hiljadu načina da nekome pomognete da se oseća bolje.

- Po pitanju novca ne možemo da im pomognemo, jer platu ne daje škola već Ministarstvo prosvete. Ali neke tetkice privuče škola, neke deca i ostanu da rade - naglašava Pavković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja