ITALIJA ŽESTOKO UZNEMIRILA TURISTE: Nakon Venecije turističke takse postaju obavezne? Narod nezadovoljan, vrši pritisak
Foto: AP

ITALIJA ŽESTOKO UZNEMIRILA TURISTE: Nakon Venecije turističke takse postaju obavezne? Narod nezadovoljan, vrši pritisak

Novčanik -

Italija predlaže drastično povećanje turističkih taksi kako bi pomogla gradovima sa manjkom novca da povećaju prihode i učine posetioce 'odgovornijim' usled sve većeg javnog nezadovoljstva zbog prekomernog turizma.

Udruženja hotelske i turističke industrije su ogorčena zbog ovog plana, koji predviđa namet do 25 evra po noćenju za najskuplje hotelske sobe.

- Zajednički cilj mora biti podrška rastu, a ne njegovo usporavanje - navelo je u saopštenju udruženje Federalberghi, koje predstavlja male i srednje hotele, prenosi Financial Times.

Venecija, Venice
foto: Shutterstock

Udruženje Confindustria Alberghi, koje predstavlja veće hotele i globalne lance, upozorilo je da se Italija već suočava sa oštrom konkurencijom od drugih evropskih destinacija i da bi mogla da izgubi posetioce povećanjem turističkih taksi koje je nazvalo 'već veoma visokim'.

Ministarstvo turizma saopštilo je da planira 'dijalog' sa relevantnim industrijskim telima u septembru o 'mogućem predlogu za izmene pravila o turističkoj taksi'.

- U vremenu prekomernog turizma, raspravljamo o ovome kako bi stvarno pomoglo u poboljšanju usluga i učinilo turiste koji je plaćaju odgovornijima - navelo je Ministarstvo.

Rasprava dolazi u vreme kada se Italija suočava sa velikim pritiskom na svoje javne finansije, s obzirom na to da se, prema prognozama MMF-a, očekuje da njen dug dostigne gotovo 140 odsto BDP-a ove godine, a godišnji troškovi servisiranja duga sada su gotovo jednaki rashodima za javno obrazovanje.

Venecija, Venice
foto: Shutterstock

Italijanska turistička industrija doživela je snažan oporavak nakon kolapsa izazvanog pandemijom Covid-19. Mnogi Italijani su nezadovoljni zbog posledica prekomernog turizma, dok istorijski centri gradova gube svoj tradicionalni karakter, a sve više urbanih stanova koristi se za kratkoročne turističke najmove.

U novom predlogu vlade, predviđeno je povećanje gornje granice turističke takse na pet evra po sobi po noći za sobu koja košta manje od 100 evra, 10 evra po noći za sobe koje koštaju od 100 do 400 evra, 15 evra za sobe u rasponu cene od 400 do 750 evra i 25 evra za sobe koje koštaju više od 750 evra.

biznis.kurir.rs/FT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track