PITANJE OD MILION DOLARA, ALIEXPRESS ILI TEMU? Prednosti i mane popularnih onlajn aplikacija za kupovinu - koja je bezbednija
Foto: Shutterstock

KO VOLI NEK IZVOLI

PITANJE OD MILION DOLARA, ALIEXPRESS ILI TEMU? Prednosti i mane popularnih onlajn aplikacija za kupovinu - koja je bezbednija

Novčanik -

U svetu online kupovine, dva giganta trenutno dominiraju pažnjom korisnika u Srbiji – AliExpress i TEMU. Oba nude ogromne popuste i širok asortiman proizvoda, ali postavlja se pitanje koja od ove dve aplikacije nudi bolje iskustvo kupovine?

U ovom članku ćemo uporediti ove dve platforme na osnovu nekoliko ključnih faktora, uključujući asortiman proizvoda, cene, kvalitet, dostavu, korisničku podršku i sigurnost podataka, kako bismo vam pomogli da odlučite koja aplikacija najbolje odgovara vašim potrebama.

Za početak potrebno je da uporedimo sadašnju situaciju online kupovine i pojavu aplikacije TEMU, sa periodom kad se AliExpress prvi put pojavila.

Sličnosti između pojave TEMU-a i AliExpressa u Srbiji

Kada se AliExpress prvi put pojavio u Srbiji, privukao je pažnju potrošača prvenstveno zbog neverovatno niskih cena i širokog asortimana proizvoda. Slično tome, TEMU je uspeo da privuče korisnike putem ekstremno niskih cena i velikih popusta, što je postalo glavna tačka interesovanja među kupcima koji traže povoljne ponude.

U oba slučaja, potrošači su se suočavali sa sličnim dilemama u vezi sa kvalitetom proizvoda. I za AliExpress i za TEMU, varijabilnost u kvalitetu proizvoda bila je značajan problem, posebno zato što su obe platforme posrednici između velikog broja proizvođača i potrošača. Mnogi kupci su bili privučeni niskim cenama, ali su kasnije otkrili da proizvodi nisu uvek ispunjavali očekivanja.

Kada je AliExpress prvi put ušao na srpsko tržište, duga vremena isporuke bila su česta pojava, što je dovelo do frustracija među potrošačima. Slična situacija se dešava i sa TEMU-om, gde su mnogi korisnici prijavili kašnjenja u isporuci, posebno kada proizvodi dolaze iz inostranstva.

I AliExpress i TEMU su se oslanjali na agresivni digitalni marketing i preporuke korisnika da bi proširili svoju bazu korisnika. U oba slučaja, prisustvo na društvenim mrežama i saradnja sa influenserima igrali su ključnu ulogu u privlačenju novih korisnika i izgradnji poverenja među potrošačima.

Temu
foto: Shutterstock

Razlike između pojave TEMU-a i AliExpressa u Srbiji

Kada se AliExpress prvi put pojavio, srpsko tržište online kupovine bilo je još uvek u fazi razvoja. Ljudi su tek počinjali da se navikavaju na ideju kupovine preko interneta, posebno od inostranih dobavljača. Danas, s pojavom TEMU-a, tržište je mnogo zrelije i potrošači su iskusniji, što znači da su očekivanja viša, ali su i sumnje i opreznost veći.

Prilikom pojave AliExpressa, pravni i regulatorni okvir u vezi sa zaštitom podataka i pravima potrošača bio je manje razvijen nego što je danas. Sa dolaskom TEMU-a, situacija je drugačija, jer su regulative, poput GDPR-a u EU, postale strože, a potrošači sve više svesni svojih prava, što stvara dodatni pritisak na TEMU da se pridržava tih standarda.

U vreme pojave AliExpressa, brzina širenja informacija i recenzija bila je sporija. Danas, sa pojavom TEMU-a, korisnici imaju brži pristup recenzijama, iskustvima drugih korisnika i kritičkim analizama proizvoda, što im omogućava da donose informisanije odluke o kupovini.

Šta možemo reći o tome?

AliExpress, Online Kupovina
foto: Shutterstock

Možemo zaključiti da je situacija sa TEMU-om u mnogo čemu slična onoj sa pojavom AliExpressa, ali i da postoji nekoliko ključnih razlika koje čine današnju situaciju jedinstvenom. TEMU koristi slične strategije kako bi privukao korisnike u Srbiji, ali se suočava sa dodatnim izazovima u vidu zrelijeg tržišta, strožih regulatornih standarda i informisanijih potrošača. Za potrošače, to znači da su bolje pripremljeni da procene rizike i donesu odluke zasnovane na iskustvima drugih, ali i da ostanu oprezni kako bi izbegli moguće zamke niskih cena i sumnjivog kvaliteta.

Sad kada smo uporedili ova dva perioda, pravi trenutak je da pređemo na ono zbog čega ste došli na ovaj tekst i napravimo direktno poređenje ove dve aplikacije.

1. Asortiman proizvoda i cene

AliExpress:

AliExpress, kao jedan od najvećih svetskih igrača u e-trgovini, nudi gotovo neograničen asortiman proizvoda iz svih kategorija. Od elektronike, odeće, kućnih aparata, pa do igračaka i dodataka, AliExpress je poznat po svojoj raznovrsnosti. Cene su često veoma konkurentne, zahvaljujući direktnom pristupu kineskim proizvođačima. Platforma je poznata po sezonskim rasprodajama i promotivnim ponudama, koje dodatno snižavaju cene. Međutim, neki korisnici su primetili da su cene na AliExpressu porasle u poslednjih nekoliko godina, što je navelo mnoge da traže alternative​.

TEMU:

TEMU, iako relativno novi igrač na tržištu, privukao je pažnju korisnika zbog neverovatno niskih cena i agresivnih popusta. Iako TEMU nema tako širok asortiman kao AliExpress, fokusira se na kategorije koje su popularne među kupcima u Srbiji, poput modnih dodataka, sitne elektronike i kućnih potrepština. Platforma često nudi popuste koji deluju predobro da bi bili istiniti, što je izazvalo spekulacije o održivosti ovakvog poslovnog modela. Cene su generalno niže nego na AliExpressu, što je glavni adut TEMU-a u borbi za tržišni udeo​.

2. Kvalitet proizvoda

AliExpress:

Kvalitet proizvoda na AliExpressu može značajno varirati jer platforma služi kao posrednik između kupaca i mnogobrojnih prodavaca. Dok su neki proizvodi izuzetno kvalitetni i po konkurentnim cenama, drugi mogu biti ispod očekivanja. Korisnici često moraju pažljivo birati prodavce, čitati recenzije i proveravati ocene kako bi izbegli razočaranje. Uprkos tome, AliExpress je postao sinonim za povoljne kupovine, ali uz dodatni oprez pri odabiru proizvoda​.

TEMU:

TEMU se suočava sa sličnim problemom kao i AliExpress kada je reč o kvalitetu proizvoda. Mnogi proizvodi na TEMU-u su proizvedeni u fabrikama s nižim standardima kontrole kvaliteta, što može rezultirati proizvodima koji ne ispunjavaju očekivanja kupaca. Iako su cene primamljive, često dolaze uz kompromis na kvalitetu. Korisnici su prijavili proizvode koji ne odgovaraju opisima, kao i proizvode niskog kvaliteta, što je značajan rizik pri kupovini na ovoj platformi​.

3. Dostava i korisnička podrška

carinik, carina, carinjenje, pošiljke, PDV, kupovina, internet, onlajn
foto: Carina Srbije

AliExpress:

Jedan od glavnih nedostataka AliExpressa je dužina vremena isporuke, posebno za proizvode iz Kine. Proizvodi često putuju nekoliko nedelja, a ponekad i meseci, pre nego što stignu do kupca. Međutim, AliExpress nudi zaštitu kupaca, koja omogućava povrat novca u slučaju problema sa narudžbinom. Korisnička podrška je dostupna, ali često se korisnici žale na sporost i neefikasnost u rešavanju problema, što može biti frustrirajuće​.

TEMU:

TEMU nudi brže opcije isporuke, ali je pouzdanost varijabilna. Dok neki proizvodi stižu brzo, mnogi korisnici su se suočili s kašnjenjima, posebno kod proizvoda koji dolaze iz inostranstva. Korisnička podrška na TEMU-u je takođe predmet kritike, s obzirom na to da mnogi korisnici prijavljuju probleme sa dobijanjem pravovremenih informacija i podrške u slučaju problema s narudžbinom. Ovo je posebno problematično s obzirom na to da se TEMU tek etablira na tržištu i mora izgraditi poverenje kupaca​.

4. Sigurnost plaćanja i zaštita podataka

AliExpress:

AliExpress pruža solidne mere zaštite plaćanja, uključujući mogućnost plaćanja putem kreditnih kartica i PayPal-a, koji pružaju dodatnu sigurnost. Platforma je relativno sigurna za upotrebu, ali korisnici treba da budu oprezni pri odabiru prodavaca i da izbegavaju preterano niske cene koje mogu signalizirati potencijalnu prevaru​.

TEMU:

TEMU takođe nudi razne opcije plaćanja, ali zaštita podataka ostaje tema zabrinutosti. S obzirom na to da aplikacija zahteva unos osetljivih informacija, uključujući brojeve kreditnih kartica, korisnici su izloženi riziku od potencijalnih sajber pretnji. Evropski regulatorni organi su posebno oprezni u vezi sa zaštitom podataka na platformama kao što je TEMU, što znači da korisnici moraju biti dodatno oprezni prilikom unošenja svojih podataka​.

5. Iskustva korisnika

AliExpress:

Iskustva korisnika na AliExpressu su pomešana. Dok mnogi hvale širok izbor proizvoda i pristupačne cene, drugi su nezadovoljni dugotrajnim isporukama i varijabilnim kvalitetom proizvoda. Takođe, proces rešavanja pritužbi može biti dugotrajan i frustrirajući, što može dovesti do nezadovoljstva korisnika​.

TEMU:

Korisnici TEMU-a imaju slična iskustva. Dok jedni ističu niske cene i povoljnu kupovinu, drugi su nezadovoljni lošim kvalitetom proizvoda i kašnjenjem u isporuci. Nezadovoljstvo u vezi s korisničkom podrškom dodatno doprinosi negativnim iskustvima, posebno kada je reč o rešavanju problema i povratu novca​.

AliExpress ili TEMU

Možemo zaključiti da je situacija sa TEMU-om u mnogo čemu slična onoj sa pojavom AliExpressa, ali i da postoji nekoliko ključnih razlika koje čine današnju situaciju jedinstvenom. TEMU koristi slične strategije kako bi privukao korisnike u Srbiji, ali se suočava sa dodatnim izazovima u vidu zrelijeg tržišta, strožih regulatornih standarda i informisanijih potrošača. Za potrošače, to znači da su bolje pripremljeni da procene rizike i donesu odluke zasnovane na iskustvima drugih, ali i da ostanu oprezni kako bi izbegli moguće zamke niskih cena i sumnjivog kvaliteta.

Koja je aplikacija bolja za vas – AliExpress ili TEMU? Odluka zavisi od vaših prioriteta. Ako tražite širok asortiman proizvoda i niste u žurbi, AliExpress može biti bolji izbor, uz dodatni oprez pri odabiru proizvoda i prodavaca. S druge strane, ako vam je cena ključni faktor i spremni ste da rizikujete sa kvalitetom, TEMU može biti privlačnija opcija – ali uz dodatni oprez u vezi sa sigurnošću plaćanja i zaštitom podataka. U svakom slučaju, preporučujemo pažljivo istraživanje pre svake kupovine kako biste izbegli moguće rizike i osigurali najbolje moguće iskustvo.

Kurir.rs/Bizlife/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track