PRAVI SRPSKI AMAZON JE KOD NIŠA: Ovde je kupanje kao u raju! Ono što nudi je posebno privlačno i za turiste iz svih krajeva sveta
Foto: Profimedia

PRAVI SRPSKI AMAZON JE KOD NIŠA: Ovde je kupanje kao u raju! Ono što nudi je posebno privlačno i za turiste iz svih krajeva sveta

Novčanik -

Kanjon reke Belice, smešten u blizini mesta Niševac kod Svrljiga, predstavlja jedan od najlepših prirodnih dragulja Srbije. Ovaj netaknuti prirodni raj poznat je po jedinstvenim „kotlovima“ koji formiraju spektakularne vodopade i predstavlja idealno odredište za sve ljubitelje avanture i prirodnih lepota.

Kanjon reke Belice je poznat po fascinantnim kružnim oblicima koji su nastali usled zadržavanja vode i njenog kružnog kretanja. Ovi kotlovi, različitih veličina i dubina, stvaraju neverovatne vizuelne efekte i nude avanturistima priliku da istraže neotkrivene lepote ovog dela Srbije. Izuzetna čistoća reke, koja je očuvana zahvaljujući nepristupačnosti kanjona, doprinosi njegovoj atraktivnosti.

Ovaj kanjon je smešten između divljih stena na kojima se uzdiže drevni Svrljig-grad. Reka Belica, koju čine tri manje pritoke, useca mali, ali impresivan kanjon dug oko 50 metara. Tokom svog putovanja, reka formira specifične kotlove, nastale vrtložnim kretanjem vode.

dete, reka, davljenje, nesreća
foto: Profimedia

Jedan od najimpresivnijih kotlova dubok je čak četiri metra i širok oko 10 metara, dok ceo niz obuhvata ukupno 16 evorsionih lonaca. Ovi prirodni fenomeni čine kanjon reke Belice pravim draguljem Srbije, vrednim pažnje svakog posetioca željnog neponovljivih iskustava u prirodi.

Najbolje vreme za posetu kanjonu je u proleće i jesen, kada je vodostaj reke viši i kada reka poseduje kristalno čistu vodu. Posetioci ne retko i uživaju u kupanju i osveženju u ovom netaknutom prirodnom ambijentu.

Kanjon reke Belice je i prilika za avanturističke ekspedicije i istraživanje prirodnih lepota koje su retko viđene. Ova prirodna retkost privlači ljubitelje prirode i avanture iz svih krajeva sveta.

BiznisKurir/Glasjuga.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track