U JUGOSLAVIJI SI MORAO DOBRO DA SE OZNOJIŠ DA BI VOZIO NOV AUTO: Za peglicu izdvajali 19 mesečnih plata, a za mečku preko 1.200!
Foto: Nebojša Mandić

U JUGOSLAVIJI SI MORAO DOBRO DA SE OZNOJIŠ DA BI VOZIO NOV AUTO: Za peglicu izdvajali 19 mesečnih plata, a za mečku preko 1.200!

Novčanik -

Ovih dana na Redditu kruži tabela u kojoj je za svaki automobil zabeleženo koliko bi prosečnih plata bilo potrebno da bi se pazarili.

Iz komentara se jasno vidi da je lista nastala negde posle 1987. godine, dakle u vreme kada je Jugoslavijom harala visoka inflacija.

Takođe, treba napomenuti da su u to vreme bile visoke carinske stope za uvoz automobila, zbog čega su strani modeli bili znatno skuplji nego domaći.

Iz tabele vidimo da je najjeftinija bila Zastava 126pGL koja je koštala kao 19 prosečnih plata. Drugi najpovoljniji model bio je Jugo 45 koral, čija je cena bila ekvivalentna sumi od 30 prosečnih plata. Od stranih modela, Škoda 120L je najmanje koštala u Jugoslaviji.

pare, novčanik
foto: Shutterstock

Najskuplji su bili BMV 750 iL, vredan 912 plata, i Mercedes-Benz 560 SEC, čija je cena bila jednaka iznosu od 1.231 plate, piše City Magazine.

Kao što vidite, ponuda automobila je bila znatno siromašnija nego danas, a zbog izostanka liberalizacije uvoza, većina ljudi je vozila Zastavine modele, koji su bili koliko-toliko priuštivi većem delu populacije.

BiznisKurir/BIZPortal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja